slide image slide image slide image slide image slide image slide image slide image slide image slide image

Campylobacter spp.

Καμπυλοβακτηρίωση ονομάζεται η μόλυνση από βακτήρια του γένους Campylobacter. Τουλάχιστον δώδεκα είδη εμπλέκονται σε ασθένειες του ανθρώπου, με το C. jejuni και το C. coli να είναι τα πιο κοινά. Το Campylobacter jejuni είναι μία από τις κυριότερες αιτίες τροφικών δηλητηριάσεων σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Τα κυριότερα συμπτώματα της καμπυλοβακτηρίωσης είναι διάρροια, κράμπες, κοιλιακός πόνος και πυρετός. Τα συμπτώματα ξεκινούν μετά από 2 – 5 μέρες από την έκθεση στον μικροοργανισμό. Η διάρροια μπορεί να είναι αιματηρή και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτίες και εμετούς. Η νόσος διαρκεί περίπου μία εβδομάδα. Σε ορισμένα άτομα δεν παρουσιάζεται κανένα σύμπτωμα, ενώ στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το Campylobacter μπορεί περιστασιακά να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας μόλυνση επικίνδυνη για την ζωή του ατόμου. Οι κυριότεροι φορείς είναι οικόσιτα και άγρια ζώα, όπως τα πουλερικά, βοοειδή, χοίροι, πρόβατα και οστρακοειδή. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μετάδοσης είναι μέσω της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής, κυρίως μέσω μη κάλα μαγειρεμένου κρέατος και προϊόντων κρέατος, καθώς και ωμού ή μολυσμένου γάλακτος, ή νερού. Επειδή το Campylobacter είναι διαδεδομένο στη φύση, τα τρόφιμα (κυρίως πουλερικά, μοσχάρι και χοιρινό) παρουσιάζουν κίνδυνο επιμόλυνσης κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.