Ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας του Πανεπιστημίου μας  εμπλουτίστηκε με νέα επιστημονικά όργανα τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από δωρεάν παραχώρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Τα όργανα που αναφέρονται πιο κάτω είναι ήδη εγκατεστημένα και σε λειτουργία και, ακολουθώντας την παράδοση του Εργαστηρίου μας, είναι στη διάθεση όλων όσων θα ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν για εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς αφού προηγουμένως επικοινωνήσουν με το Εργαστήριο.  Τα νέα όργανα είναι τα εξής:

1.     Υπερφυγόκεντρος Beckman LR-80 εφοδιασμένη με τρείς κεφαλές (μια swing out και δυο γωνιακές) οι οποίες καλύπτουν όλες τις εφαρμογές.

2.     Κρυοστάτης Leica CM1850, για την κοπή τομών νωπών ή μονιμοποιημένων βιολογικών παρασκευασμάτων κατόπιν ταχείας ψύξης τα οποία είναι κατάλληλα για πλήθος εφαρμογών όπως η μικροσκοπία φθορισμού, ανοσοβιολογικές μεθόδους, ιστοχημεία κλπ.

3.     Συσκευή λυοφιλίωσης Leybold – Hereaus GT-2.

4.     Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Διέλευσης Jeol 100S.

5.  Υπερμικροτόμο Reichert OMII.

Βεβαίως συνεχίζουν να λειτουργούν και όλα τα άλλα όργανα που ως γνωστό υπάρχουν στο Εργαστήριό μας.

Από τη θέση αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω το συνάδελφο καθηγητή Χρήστο Αυγουλά που από τη θέση του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και και τη σύζυγο του  Αγγελική για την παρέμβασή τους για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας μεταβίβασης των οργάνων καθώς επίσης και τον Διευθυντή του Σταθμού Ελέγχου Αγενούς Πολλαπλασιαστικού Υλικού Ασπροπύργου Αττικής κ. Ηλία Μόσχο για τη συναίνεσή του στην παραχώρηση αυτή.

    Το Εργαστήριο εξοπλίστηκε με μια ψηφιακή camera Olympus MegaView G2 εξειδικευμένη για το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Διέλευσης (Jeol 100S).   Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη του ΕΛΚΕ που υποστήριξαν την αγορά της κάμερας καθώς και τον Καθηγητή του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων κ. Γ. Νυχά για την κάλυψη μέρους της δαπάνης. 

    Πριν από καιρό έπεσε στην αντίληψή μας ότι στις αποθήκες του ΟΔΔΥ βρισκόντουσαν πεταμένα και έτοιμα προς καταστροφή δυο οπτικά μικροσκόπια Carl Zeiss Universal.  Θεωρήσαμε το γεγονός ιεροσυλία και κινητοποιηθήκαμε να σώσουμε τα μικροσκόπια.  Ύστερα από περίπου ένα χρόνο τα μικροσκόπια μας παραχωρήθηκαν και τώρα το ένα από αυτά βρίσκεται σε πλήρη λειτουργικότητα ενώ το άλλο δυστυχώς είχε ήδη λεηλατηθεί (κάποιος έκλεψε τους φακούς).