ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

 

Το 1972, επί Πρυτανείας Φ. Χρυσοχέρη, αγοράστηκε ένα Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Διέλευσης τύπου Hitachi 12A το οποίο ελλείψει ειδικά διαμορφωμένου χώρου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τότε βοηθών κ.κ. Γ. Καλαντζόπουλου και Γαροφαλάκη παρέμεινε «στο κουτί του» για περίπου δυο χρόνια. Το 1974, βρέθηκε ο χώρος, που στεγάζεται και σήμερα το Εργαστήριο, και εγκαταστάθηκε το μικροσκόπιο το οποίο όμως λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού παρέμεινε αχρησιμοποίητο για αρκετά χρόνια.  Κατά το χρονικό αυτό διάστημα ύστερα από μια πλημμυρά του υπογείου, το μικροσκόπιο υπέστη εκτεταμένες ζημιές ενώ ο τεχνικός που είχε προσληφθεί για τη συντήρηση και λειτουργία του απεβίωσε.  Αργότερα και όταν ανέλαβε ο Καθηγητής της Φυσικής κ. Ν. Χρυσοχοΐδης  τη διεύθυνση του Εργαστηρίου, προσλήφθηκε ως παρασκευαστής – τεχνικός ο κ. Ιωάννης Ψαροκωστόπουλος ο οποίος με τη βοήθεια των τότε βοηθών Γ. Καρτσούνη και Γαροφαλάκη έκαναν πολλές φιλότιμες προσπάθειες για τη λειτουργία του μικροσκοπίου ενώ αγοράστηκε και ένα καινούργιο Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης καθώς και άλλος εργαστηριακός εξοπλισμός, όπως συσκευή εξάχνωσης, υπερμικροτόμος κλπ.

 

Το Εργαστήριο αρχικά ιδρύθηκε το 1975 (ΦΕΚ τ.Α 182/30-8-1975) με την επωνυμία Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Οργάνων με σκοπό την επισκευή ή και κατασκευή ηλεκτρονικών εργαστηριακών συσκευών καθώς επίσης και τη συντήρηση και λειτουργία των Ηλεκτρονικών Μικροσκοπίων.  Σύμφωνα με τον τότε κανονισμό λειτουργίας του Εργαστηρίου, Διευθυντής ήταν ο εκάστοτε Πρύτανης ενώ την τεχνική επίβλεψη του Εργαστηρίου είχε ο εκάστοτε καθηγητής της Φυσικής.

Στις αρχές του 1981, όταν άρχισε να απασχολείται στο Εργαστήριο ο κ. Κ. Φασσέας, Βιολόγος και ήδη κάτοχος Διδακτορικού, σε σύντομο χρονικό διάστημα με τη συνεργασία του με τον κ. Γ. Ψαροκωστόπουλο επισκευάστηκε το ΗΜΔ και έγινε λειτουργικό, για πρώτη φορά από την εγκατάστασή του, ενώ άρχισε να αξιοποιείται και το ΗΜΣ καθώς και όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός του εργαστηρίου ενώ άρχισε και ο σταδιακός εξοπλισμός με άλλες συσκευές και αναλώσιμα υλικά.

 

Το 1996 το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Οργάνων μετονομάστηκε σε Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και εντάχθηκε στο Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας (ΦΕΚ τ.Β 792/29-8-1996).

Το 1994, επί Πρυτανείας του Καθ. Μ. Λουκά έγινε η αγορά ενός μεταχειρισμένου Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου Διέλευσης Zeiss 9-S το οποίο μας εξυπηρέτησε μέχρι το τέλος του 2007, ενός πλήρως εξοπλισμένου ερευνητικού οπτικού μικροσκοπίου OLYMPUS DX40, ενός ερευνητικού στερεοσκοπίου OLYMPUS ZX12 ενώ παραχωρήθηκε μια επιπλέον αίθουσα για την εγκατάσταση του ΗΜ η οποία ανακαινίστηκε και τοποθετήθηκε κλιματισμός.

Το 2003, επί Πρυτανείας του Καθ. Α. Καραμάνου, έγινε επισκευή και αναδιάταξη των χώρων του Εργαστηρίου, παραχωρήθηκε επιπλέον χώρος για χρήση γραφείου ενώ τοποθετήθηκαν εργαστηριακοί πάγκοι και κλιματισμός σε όλους τους χώρους.

Το 2004, έγινε η προμήθεια και εγκατάσταση ενός καινούργιου Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου Σάρωσης τύπου Jeol 6360.

Το 2007 έγινε δωρεάν παραχώρηση από το Σταθμό Ελέγχου Αγενούς Πολλαπλασιαστικού Υλικού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μιας υπερφυγοκέντρου BECKMAN  L8-80MR, ενός ΗΜΔ Jeol 100S, ενός υπερμικροτόμου Reichert OMU II, συσκευή λυοφιλίωσης LEYBOLD-HERAEUS GT-2 και τα διάφορα περιφερειακά τους.  Οι συσκευές όλες επισκευάστηκαν και εγκαταστάθηκαν στους χώρους του εργαστηρίου με προσωπική εργασία των μελών του Εργαστηρίου (Κ. Φασσέα και Ι. Ψαροκωστόπουλου)  και εξυπηρετούν από τότε όλους τους ενδιαφερόμενους.

 

Το Δεκέμβρη του 2012 συνταξιοδοτήθηκε ο κ. Γιάννης Ψαροκωστόπουλος, μέλος ΕΤΕΠ και στυλοβάτης του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας.  Η αγάπη του, όμως και το φιλότιμό του δεν τον αφήνουν να βρίσκεται μακριά και να μας βοηθάει στις δύσκολες μέρες.  Για τριάντα ολόκληρα χρόνια μοιραζόμασταν καθημερινά το ίδιο γραφείο αλλά και τις λύπες μας και τις χαρές.  Το Εργαστήριο ποτέ δεν θα είναι το ίδιο.