UPDATEST
Training students and professionals in the food sector on new testing technologies

http://updatest.eu/

Περιγραφή

Προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα της εργασίας και να ξεπεραστούν οι πολυάριθμες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών της ΕΕ πρέπει να εξελιχθεί ώστε να γίνει ανταγωνιστική όχι με μείωση του κόστους αλλά με ανάδειξη της ποιότητας. Έτσι ο ανταγωνισμός θα αντιμετωπιστεί όχι με προσπάθεια μείωσης του κόστους αλλά με ανάδειξη της ποιότητος. Αυτό θα γίνει δυνατό με εισαγωγή νέων τεχνολογιών που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες του καταναλωτή όπως υγεία, ευκολία, ικανοποίηση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος.

Το 2016, η βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων και ποτών (FDMP) είναι ο μεγαλύτερος μεταποιητικός κλάδος στην ΕΕ. Περιλαμβάνει περισσότερες από 285.000 εταιρείες που απασχολούν περισσότερα από 4.5 εκατομμύρια άτομα και αντιπροσωπεύει το 14,6% του συνολικού κύκλου εργασιών και το 12,5% της προστιθέμενης αξίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν 99,1% εταιρείες, 64,3% εργαζόμενους, 51,6% κύκλο εργασιών και 48,8% προστιθέμενη αξία του συνολικού FDMP της ΕΕ. Ωστόσο, οι επενδύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs) σε ερευνητικές, αναπτυξιακές και καινοτόμες δράσεις είναι μόλις 0,27% της παραγωγής (σε σύγκριση με 0,56% στις ΗΠΑ). Παρομοίως, οι επενδύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις προσλήψεις είναι επίσης περιορισμένες, γεγονός που οδηγεί σε υψηλό ποσοστό εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης (30% σε σύγκριση με το συνολικό 21%) και έλλειψη ενδιαφέροντος εξιδανικευμένων εργαζομένων. Η μεγαλύτερη συνέπεια αυτού του συνδυασμού είναι η σημαντικά χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας στη βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων και ποτών.

 

Δραστηριότητες

Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την αυθεντικότητα των τροφίμων

Multiplier event – Agricultural University of Athens 20-12-2018

Face to Face course on Food Authentication

Αμφιθέατρο βιβλιοθήκης ΓΠΑ 15.00  

 

Partners

 

 

 


Questions and comments to author: Dr C.A. Georgiou, cag@aua.gr
Phone: +3010-5294248, fax: +3010-5294265
Chemistry Laboratory, Agricultural University of Athens, Greece