Επιστημονική φωτογραφία

Σε τί διαφέρει η επιστημονική φωτογραφία από τη μη επιστημονική;

Σε τίποτα. 

Η φωτογραφία είναι ένας τρόπος αποθήκευσης μιας εικόνας που για κάποιους λόγους θα θέλαμε να την ξαναδούμε ή να τη δείξουμε σε κάποιους άλλους.  Το ερώτημα είναι τί θέλουμε να δείξουμε ή να τονίσουμε στη φωτογραφία είτε αυτό είναι ένα αντικείμενο, ένα πρόσωπο, ένα τοπίο, ένα λουλούδι, ένα ζώο, μια ενέργεια, μια κοινωνική συνάθροιση.  Όλες οι φωτογραφίες απ' τη σκοπιά του φωτογράφου μπορούν να θεωρηθούν "επιστημονικές" εφόσον έχουν "τραβηχτεί" με τον κατάλληλο τρόπο και τα κατάλληλα εργαλεία έτσι που να τονίζουν αυτό που θέλουμε.  Οποιαδήποτε όμως φωτογραφία έχει πάντα και την αισθητική της πλευρά.

Στο Εργαστήριό μας ένα μεγάλο μέρος της δουλειά είναι η φωτογράφιση και η "ανάγνωση" της εικόνας με το δεύτερο να αποτελεί και το πιο δύσκολο και εξειδικευμένο μέρος της.  Όλοι έχουμε κοιτάξει στο φώς μια ιατρικού περιεχομένου ακτινογραφία, η ανάγνωσή της όμως απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις που αποκτούνται με μακροχρόνιες σπουδές και μεγάλη εμπειρία.

Διάφοροι τρόποι φωτογράφισης.

Μακροφωτογραφία, συμβατική (με film) ή ψηφιακή.

Ως μακροφωτογραφία εννοούμε τη φωτογραφία που δείχνει κάτι που είναι ορατό με γυμνό μάτι και επομένως μπορεί να φωτογραφηθεί με κοινές φωτογραφικές μηχανές.

Ισχύουν οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται σε οποιαδήποτε φωτογράφιση με ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

Μικροφωτογραφία:

Ως μικροφωτογραφία εννοούμε τη φωτογράφιση θεμάτων (αντικειμένων) που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι ή δεν είναι αρκετά ευκρινή και επομένως η φωτογράφισή τους απαιτεί κάποιας μορφής μεγεθυντική συσκευή, δηλαδή ένα μεγεθυντικό φακό, ένα μικροσκόπιο κλπ.

Με κοινή φωτογραφική μηχανή. Σχεδόν όλες οι σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουν την ικανότητα να φωτογραφίζουν από πολύ κοντά, ενώ όταν αυτό συνδυάζεται και με υψηλή ανάλυση το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές εφάμιλλο με αυτό από ένα στερεοσκόπιο, στις χαμηλές τουλάχιστον μεγεθύνσεις.

Με το οπτικό μικροσκόπιο, κοινό ή στερεοσκόπιο.

    Όπως ένα πανάκριβο, πολύ καλό αυτοκίνητο για να δείξει τις ικανότητές του χρειάζεται και έναν καλό οδηγό, έτσι και ένα πανάκριβο και πολύ καλό μικροσκόπιο ή φωτογραφική μηχανή, μπορεί να "τραβήξει" εντελώς απαράδεκτες φωτογραφίες εφόσον δεν χρησιμοποιείται σωστά.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το ανθρώπινο μάτι λειτουργεί ως μια υπερ-αυτόματη camera η οποία και λόγω του ότι τα αντικείμενα τα βλέπουμε και με τα δυο μάτια, υπό μικρή γωνία, η εικόνα που σχηματίζεται στον εγκέφαλο έχει υποστεί πολλαπλή "επεξεργασία" ως προς την εστίαση, χρώματα, αντίθεση κλπ.  Μια φωτογραφική μηχανή, ακόμα, υστερεί σε ορισμένα από αυτά τα σημεία.

Η ποιότητα της φωτογραφίας εξαρτάται από την επιθυμητή ποιότητα  και τον εξοπλισμό που διαθέτουμε.

Με το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης.

Με το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Διέλευσης.

Με σαρωτή.

Σχετικά επίπεδα παρασκευάσματα, όπως φύλλα, μπορούν να "φωτογραφηθούν" με το σαρωτή με πολλές φορές εκπληκτικά αποτελέσματα.

Επεξεργασία εικόνας

Μεγέθυνση - κλίμακα

Ψευδοχρωματισμός.

Ο ψευδοχρωματισμός συνήθως εφαρμόζεται από τα προγράμματα ανάλυσης εικόνας έτσι ώστε συγκεκριμένες δομές να γίνονται "ορατές" από τον υπολογιστή για να καταστεί δυνατή η καταμέτρησή τους ή η μέτρηση άλλων παραμέτρων όπως περίμετρος, επιφάνεια κλπ. Ορισμένες φορές πάλι χρησιμοποιείται για να τονιστούν ορισμένες δομές για διδακτικούς σκοπούς.  Τις περισσότερες όμως  φορές χρησιμοποιείται μόνο για εντυπωσιασμό, και το χειρότερο είναι ότι δεν αναφέρεται ότι τα χρώματα είναι πρόσθετα με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μένει με την εσφαλμένη εντύπωση ότι συσκευές όπως τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια είναι σαν τις τηλεοράσεις, τα..... φτηνά που έχουν ασπρόμαυρη εικόνα και τα ακριβά που έχουν έγχρωμη!

Πιο κάτω δίνονται μερικά παραδείγματα φωτογραφιών βιολογικών δομών όπως φαίνονται με το ΗΜΣ και τους έχει γίνει ψευδοχρωματισμός με πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας όπου έχουν προστεθεί δυο ή τρία χρώματα.  Συγκρίνοντας αυτές τις φωτογραφίες με τις αντίστοιχες αχρωμάτιστες που μπορείτε να βρείτε στην προηγούμενη ιστοσελίδα γίνεται προφανές ότι πολλές φορές, λόγω του χρωματισμού, χάνονται πληροφορίες.

.

το σύνθετο μάτι της δροσόφιλας