Οι πιο κοινές λάθος απαντήσεις.

 

Οι περισσότερες απαντήσεις ξεκινούν με την έκφραση «Η τάδε ένωση είναι από τις πιο σημαντικές του κυττάρου» ή «ο ρόλος του/της…… είναι πολύ σημαντικός. Δεν υπάρχουν μη σημαντικές δομές ή χημικές ενώσεις σε κανέναν οργανισμό.  Όλες οι ενώσεις, χημικά στοιχεία, οργανίδια κλπ είναι εξίσου σημαντικά εφόσον χωρίς αυτά δεν μπορεί να λειτουργήσει το κύτταρο ή ο οργανισμός.  Η φυσική επιλογή απορρίπτει όλα τα άχρηστα

 

Υπάρχει σύγχυση μεταξύ του κυτταρικού τοιχώματος και της κυτταρικής μεμβράνης. Είναι δυο εντελώς διαφορετικές, δομικά και λειτουργικά δομές.  Το κυτταρικό τοίχωμα αποτελείται κυρίως από κυτταρίνη ενώ μπορεί να περιέχει και ημικυτταρίνες.  Κυτταρικό τοίχωμα έχουν μόνο τα φυτικά κύτταρα ενώ στα βακτήρια και τους μύκητες υπάρχει με διαφορετική όμως σύνθεση.  Τα ζωικά κύτταρα δεν έχουν κυτταρικό τοίχωμα.  Οι πηκτίνες αποτελούν την κόλλα μεταξύ των κυττάρων.  Οι κυτταρικές μεμβράνες είναι εσωτερικά του κυτταρικού τοιχώματος, κάτι σαν τη σαμπρέλα της ρόδας του ποδηλάτου (μεμβράνη) και το εξωτερικό λάστιχο (κυτταρικό τοίχωμα), ενώ το κυτταρικό τοίχωμα αποτελείται από κυτταρίνη κλπ. οι μεμβράνες  αποτελούνται από φωσφολιπίδια, πρωτεΐνες και φυτοστερόλες (εργοστερόλη) αλλά όχι χοληστερόλη που είναι μόνο στις μεμβράνες των ζωικών κυττάρων. 

 

Πολλοί δεν αναγνώρισαν το ΑΤΡ ενώ αναγνώρισαν τις επιμέρους ενώσεις ότι είναι συστατικά των νουκλεϊκών οξέων και έγραψαν ότι ο ρόλος του είναι η αποθήκευση της γενετικής πληροφορίας.

 

Η λιγνίνη δεν είναι ούτε πολυσακχαρίτης ούτε πρωτεΐνη ούτε λιπαντική ουσία (!), είναι μια πολυφαινόλη, κοιτάξτε το βιβλίο.  Όποιος το ξανακάνει λάθος θα πρέπει, για τιμωρία, να μάθει το χημικό της τύπο απέξω που είναι:

 

Και δεν χωράει ούτε σε κινητό ούτε σε σκονάκι.  Χα χα….

 

Πολλοί απάντησαν ότι η χυτίνη είναι συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος.  Η χυτίνη απαντάται μόνο στα κυτταρικά τοιχώματα των μυκήτων και στα ζώα (πχ ο εξωσκελετός των αρθροπόδων, ξέρετε … κατσαρίδες, καβούρια κλπ).

Το ΑΤΡ δεν είναι ενέργεια, είναι χημική ένωση που η διάσπαση συγκεκριμένου χημικού δεσμού της απελευθερώνει σχετικά μεγάλη ποσότητα ενέργειας.  Λειτουργεί σαν μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία.