ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΖΥΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

---

 

Ακινητοποιημένα Ένζυμα

Ακινητοποίηση ή καθήλωση ενζύμου ονομάζεται ο περιορισμός του σε τεχνητή στερεά φάση (υλικό), η οποία διακρίνεται από την κύρια υγρή φάση. Οι τεχνικές ακινητοποίησης ενζύμων διακρίνονται σε χημικές και φυσικές. Στις χημικές τεχνικές ακινητοποιήσεως δημιουργείται χημικός ομοιοπολικός δεσμός είτε μεταξύ στερεάς φάσης και ενζύμου είτε μεταξύ των μορίων του ενζύμου. Στις φυσικές τεχνικές ακινητοποιήσεως το ένζυμο είτε προσροφείται στον φορέα (ηλεκτροστατικά ή υδρόφοβα) είτε περιορίζεται φυσικά εντός τεχνητού υλικού.

 

 

      

 

 

Τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την χρησιμοποίηση ακινητοποιημένων ενζύμων είναι τα εξής:

 

·       αύξηση της σταθερότητας του ενζύμου

 

·       εύκολος και άμεσος έλεγχος της ενζυμικής αντίδρασης

 

·       εύκολη παραλαβή του προϊόντος

 

·       επανειλημμένη χρησιμοποίηση - οικονομία

 

·       συνεχής λειτουργία της ενζυμικής αντίδρασης

Τα ακινητοποιημένα ένζυμα βρίσκουν σημαντικότατες και καταξιωμένες εφαρμογές τόσο στην βιομηχανία όσο και στην αναλυτική και διαγνωστική επιστήμη [Γ1], με σημαντικότερη εκείνη στους βιοαισθητήρες.