EstroFish
«Ανάπτυξη
και

σύγκριση

μεθόδων

ανίχνευσης

και

ποσοτικού
προσδιορισμού
φυτοοιστρογόνων

σε

πρώτες

ύλες

ιχθυοτροφών,
ιχθυοτροφές
και

εκτρεφόμενα

Μεσογειακά

είδη

ιχθύων»

/

Τ6ΥΒΠ-00536
Διάρκεια:
24/12/2019

-

23/04/2023
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΑΘΗΝΩΝ
Εργαστήρια
Εφηρμοσμένης

Υδροβιολογίας

(Ε.Ε.Υ.)
Φυσιολογίας
Θρέψεως

&

Διατροφής

(Ε.Φ.Θ.&Δ.)
Στο
πλαίσιο

διενέργειας

του

έργου

EstroFish
πραγματοποιείται
μελέτη

για

την

αποτίμηση

της
παρουσίας
των

φυτοοιστρογόνων

(ΦΟ)

που
εμπεριέχονται
στις

φυτικές

πρώτες

ύλες,

οι

οποίες
χρησιμοποιούνται
με

ολοένα

αυξανόμενο

ρυθμό
στις
ιχθυοτροφές.

Τα

ΦΟ

λειτουργούν

ως
ενδοκρινικοί
διαταράκτες

προκαλώντας

ποικίλες
ορμονικές
διαταραχές

όπως

η

αλλαγή

της
αναλογίας
του

φύλου

και

των

επιπέδων

της
βιτελλογενίνης
στο

πλάσμα

ή

το

ήπαρ

των

ιχθύων.
Εφαρμόζοντας
την

τεχνική

UPLC-MS/MS

θα
αναπτυχθούν
μία

βιβλιοθήκη

φασμάτων

για

την
ανίχνευση
ΦΟ

και

μια

νέα,

σύγχρονη

και

με
χαμηλά
όρια

ποσοτικοποίησης

αναλυτική

μέθοδο.
Οι
μέθοδοι

αυτοί

θα

εφαρμοστούν

για

τον

ποσοτικό
προσδιορισμό
ΦΟ

σε

εμπορικές

ιχθυοτροφές

και

σε
φυτικής
προέλευσης

πρώτες

ύλες

που

κυκλοφορούν
στο
ελληνικό

εμπόριο

καθώς

επίσης

και

σε

φιλέτο
και
ήπαρ

εκτρεφόμενων

στο

πλαίσιο

του

ΕstroFish
ιχθύων:
τσιπούρας

(Sparus

aurata)

και

λαβράκι
(Dicentrarchus
labrax).

Θα

ακολουθήσει

σύγκριση
των
μεθόδων

ως

προς

την

ευαισθησία

τους

με

τις
ήδη
χρησιμοποιούμενες

μεθοδολογίες

ανάλυσης,

θα
γίνει
προσπάθεια

προσδιορισμού

των

μεταβολιτών
(markers)
των

ΦΟ

σε

πρώτες ύλες ιχθυοτροφών



και

θα
ακολουθήσει

η

αποτίμηση

της

επίδρασής

τους
στην
ανάπτυξη

και

φυσιολογία

των

εκτρεφόμενων
ιχθύων
με

την

εκτίμηση

των

επιπέδων

των

ΦΟ

σε
ιστούς
(ήπαρ

και

φιλέτο)

και

της

βιτελλογενίνης

της
ολικής
χοληστερόλης,

των

LDL

HDL

και

των
τριγλυκεριδίων
στο

πλάσμα

ιχθύων

που

θα

χουν
εκτραφεί
με

τροφές

διαφόρων

συγκεντρώσεων

σε
ΦΟ.
Απώτερος
στόχος

είναι

ο

προσδιορισμός

επιπέδων
ΦΟ
στα

σιτηρέσια

που

θα

εξασφαλίζουν

την

ευζωία
και
υγεία

των

ιχθύων,

την

προστασία

του
καταναλωτή,
την

αειφόρο

ανάπτυξη

της

υδατοκαλλιέργειας
και

τη

βιωσιμότητα

της

βιομηχανίας
των

ιχθυοτροφών.
Παραδοτέα
Ε.Φ.Θ.

&

Δ.
Ε.Ε.1.
Στόχος:

Ανάπτυξη

μεθοδολογίας.
Διάρκεια:
0-38

μήνες
Π.1.1:
Βιβλιοθήκη

φασμάτων

UPLC-MS/MS

των

ΦΟ.
Π.1.2:Μέθοδος
(UPLC-MS/MS)

με

την

οποία

θα
μπορούν
ταυτοποιηθούν

και

να

προσδιοριστούν
ποσοτικά
ΦΟ.
Ε.Ε.
3.

Στόχος:

Εργαστηριακός

Πειραματισμός
Διάρκεια:
6-40

μήνες
Π.
3.1:

Συγκριτική

μελέτη

απόδοσης

μεθόδων

εκχύλισης
ΦΟ

και

συσχετισμός

με

τις

αντίστοιχες

μελέτες

της
βιβλιογραφίας.
Π.3.2:
Αναλύσεις

ΦΟ

σε

ιχθυοτροφές

και

πρώτες

ύλες.
Έκθεση
αποτελεσμάτων.
Π.3.3:
Αναλύσει

ς

ΦΟ

σε

ήπαρ

και

φιλέτο

ιχθύων.
Έκθεση
αποτελεσμάτων.
Ε.Ε.
4.

Στόχος:

Αξιολόγηση

Αποτελεσμάτων
Διάρκεια:0-40
μήνες
Π.4.1:
Βιβλιογραφική

ανασκόπηση

μεθόδων

ανίχνευσης
και
ποσοτικοποίησης

ΦΟ
Π.4.2:
Σύγκριση

μελετώμενων

μεθόδων

ανίχνευσης

και
ποσοτικοποίησης
ΦΟ
Π.4.3:
Πιθανός

εντοπισμός

δευτερογενών

μεταβολιτών
ως
markers.
Π.4.5.

Συγκράτηση

διατροφικών

ΦΟ

σε

ι

στούς
εκτρεφόμενων

ιχθύων
Αποτελέσματα

Παραδοτέων

Ε.Φ.Θ.&Δ.
Editing

by
D.
Pavlopoulos
http://estrofish.aua.gr/