Υπάρχει συσχέτιση της ομάδας αίματος με τη διατροφή;  
Ο Peter D' Adamo, N.D., ένας φυσιοθεραπευτής γιατρός, ήταν αυτός που ανέπτυξε την ιδέα της συσχέτισης μεταξύ δίαιτας και ομάδας αίματος στο βιβλίο του "Eat Right 4 Your Type". Η βασική θέση του είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα τα οποία κατά κάποιο τρόπο ταιριάζουν στην ομάδα αίματός μας και κατ' επέκταση στις διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ασθενειών.
Πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ δίαιτας και ομάδας αίματος ή ότι άνθρωποι με συγκεκριμένη ομάδα αίματος θα είναι υγιέστεροι αν τρώνε συγκεκριμένα τρόφιμα.
Ο D' Adamo στηρίζει τον ισχυρισμό του στην πιθανότητα (την οποία ούτε αυτός, ούτε κανείς άλλος έχει δει να γίνεται πραγματικότητα) ότι τα σάκχαρα στην επιφάνεια των κυττάρων μας, τα οποία καθορίζουν την ομάδα αίματος "identification tags", κολλάνε μεταξύ τους όταν τρώμε συγκεκριμένες πρωτεΐνες τροφίμων που ονομάζονται λεκτίνες. Είναι αλήθεια ότι σε πειράματα in vitro οι λεκτίνες μπορούν πράγματι να συγκολλούν κύτταρα διαφόρων τύπων. Όμως, παρόμοιες διαδικασίες δεν προκύπτουν σε σημαντικό βαθμό μέσα στο ζωντανό σώμα (in vivo) πέρα από την γαστρεντερική περιοχή. Τόσο το μαγείρεμα, όσο και οι διαδικασίες πέψης, σπάνε τα πρωτεϊνικά μόρια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν ως λεκτίνες. Επιπλέον, τα τρόφιμα με το ψηλότερο ποσοστό λεκτινών (π.χ. φασόλια) δεν μπορούν να καταναλωθούν χωρίς να μουσκευτούν και να μαγειρευτούν οπότε και οι λεκτίνες καταστρέφονται. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί πράγματι για ένα συγκεκριμένο άτομο να είναι καλύτερα να μην τρώει συγκεκριμένα όσπρια αλλά αυτό γίνεται για ιατρικούς λόγους (πχ. αλλεργίες) και δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα αίματος.
Οι ιδιότροπες δίαιτες (fad diets), μεταξύ των οποίων και οι δίαιτες των ομάδων αίματος, μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της υγείας. Για παράδειγμα ο D' Adamo περιγράφει μια δίαιτα πλούσια σε ζωικά λίπη για ανθρώπους που έχουν ομάδα αίματος Ο. Όμως επιστημονικά δεδομένα συσχετίζουν την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων με καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορα είδη καρκίνου. Συνεπώς, δίαιτες όπως η ανωτέρω, οι οποίες αποκλείουν συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων πρέπει να αποφεύγονται, για τον απλούστατο λόγο πως μία πραγματικά ισορροπημένη δίαιτα στηρίζεται κατά βάση στην ποικιλία των τροφίμων.

1) The Nutriquest Team consists of David Bauer, PhD, Virginia Utermohlen, MD, and an enthusiastic band of undergraduate nutrition students.
www.nutrition.cornell.edu

2) http://www.earthsave.org/news/bloodtyp.htm - Michael Klaper, M.D.