ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ  

 

Τι είναι ο καρκίνος;

Καρκίνος είναι ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός κυττάρων. Αρκεί μετατροπή ενός πρωτοογκογονιδίου σε ογκογονίδιο να μετατρέψει ένα κύτταρο από φυσιολογικό σε καρκινικό. Τα καρκινικά κύτταρα σχηματίζουν μία μάζα ιστών – όγκος. Οι όγκοι διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Οι κακοήθεις είναι επικίνδυνοι για τη ζωή και η αφαίρεσή τους δεν συνεπάγεται και απαλλαγή από αυτούς γιατί μπορεί να επανεμφανιστούν. Τα κύτταρα από ένα κακοήθη όγκο μπορούν να εισβάλλουν και να βλάψουν γειτονικούς ιστούς και όργανα. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εισέλθουν στη κυκλοφορία του αίματος και στο λεμφικό σύστημα. Έτσι γίνεται η εξάπλωση του καρκίνου και ο σχηματισμός νέων όγκων σε άλλα όργανα. Η εξάπλωση αυτή λέγεται μετάσταση.

 

Υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για καρκίνο του μαστού έχουν οι γυναίκες:

Α) Άνω των 60

Β) Με μορφολογικές ανωμαλίες των μαστικών κυττάρων.

Γ) Με γενετικές αλλαγές των γονιδίων BRCA 1, BRCA 2 και άλλων.

Δ) Γυναίκες που εμφάνισαν περίοδο πριν τα 12.

Ε) Γυναίκες που κάνουν ορμονική θεραπεία μετά την εμμηνόπαυση.

Ζ)Γυναίκες που πήραν DES δηλαδή ένα συνθετικό οιστρογόνο κατά την εγκυμοσύνη.

Η) Γυναίκες που δεν γυμνάζονται.

Θ) Γυναίκες που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες αλκοόλ.

 

Διατροφή και Καρκίνος

Από μελέτες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι η σωστή διατροφή συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μια σωστή διατροφή περιλαμβάνει κατανάλωση μικρής ποσότητας λιπαρών οξέων. Έρευνες απέδειξαν ότι η κατανάλωση υψηλής ποσότητας κορεσμένων λιπαρών οξέων, από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

 

Διαιτητικές ίνες

Έρευνες απέδειξαν ότι η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη μείωση πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού,

 

Φρούτα και λαχανικά

Οι γυναίκες που καταναλώνουν σε υψηλές ποσότητες φρούτα και λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι εμφανίζουν μειωμένη πιθανότητα καρκινογένεσης. Αυτό οφείλεται κυρίως στη περιεκτικότητά τους σε καροτινοειδή, βιταμίνη Α, βιταμίνη C , τα οποία έχουν προστατευτική δράση.

 

Καροτινοειδή και βιταμίνη Α

Η κατανάλωση εσπεριδοειδών, καρότων, γλυκοπατάτας, πράσινων λαχανικών όπως μπρόκολο, σπανάκι, συμβάλλουν στη πρόληψη του καρκίνου του μαστού και αυτό γιατί είναι πλούσια σε καριτονοειδή α και b , λουτεϊνη. Η προτεινόμενη ποσότητα κατανάλωσης είναι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

 

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C συμβάλλει στη πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του μαστού η οποία είναι πλούσια στα εσπεριδοειδή, χυμούς φρούτων και πράσινα λαχανικά. Δρα ως αντιοξειδωτικό προστατεύοντας το κύτταρο από τις ελεύθερες ρίζες. Χαρακτηριστική προστασία παρέχει στην LDL αποτρέποντας την οξείδωσή της.

 

Βιταμίνη Ε

Δρα ως παρεμποδιστής της ογκογένεσης και έχει συνεργιστική δράση με το σελήνιο και τα καροτινοειδή. Σε αυτό το σημείο συμπεραίνουμε ότι μια σωστά συνδυασμένη διατροφή αποτελεί ασπίδα έναντι της ογκογένεσης.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού όπως συνεπάγεται από τα παραπάνω επιτυγχάνεται με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή απαλλαγμένη από υψηλές ποσότητες λιπών , πλούσια σε φυτικές ίνες , βιταμίνες, μέταλλα,. Η θετική επίδραση της σωστής διατροφής στη πρόληψη, αυξάνεται με την άσκηση και την απαλλαγή από κακές συνήθειες όπως κάπνισμα και αλκοόλ.

Πηγή: www . cancer . gov

 

Κανδρή Νίκη

Σοφουλάκη Δήμητρα