Το
φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β.
να τονίσουμε ότι είναι η μοναδική βιταμίνη που οι ημερήσιες ανάγκες κατά
την εγκυμοσύνη διπλασιάζονται και ότι έστω και η μερική έλλειψή της μεγαλώνει
τις πιθανότητες να εμφανίσει το έμβρυο ανώμαλη εγκεφαλική ανάπτυξη.
Αυτό κάνει τεράστια τη σημασία της, ώστε να φροντίσουμε για την επαρκή
κάλυψη της διατροφής μας με τροφές που περιέχουν φολικό οξύ ή και να την
πάρουμε με τη μορφή φαρμάκου. Τροφές πλούσιες στη βιταμίνη αυτή είναι
: μαγιά μπύρας, συκώτι, ραδίκια, αντίδια, κυτταρίνη, σπανάκι, κουνουπίδι,
κουάκερ, αβοκάντο, παντζάρια, κρόκος αυγού, πορτοκάλια, πιτυρούχο ψωμί.
Προσοχή: Τα χορταρικά, αν
και περιέχουν μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος, μετά από βράσιμο χάνουν
μέχρι και το 80%, γι' αυτό και προτιμάτε αυτά που τρώγονται ωμά ή βράζετέ
τα ελάχιστα.
|