logo AUA

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Προσωπικά Στοιχεία


Ονοματεπώνυμο
Διονύσιος Περδίκης
Επαγγελματική κατάσταση
Επίκουρος Καθηγητής
Διεύθυνση εργασίας

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΖΩΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑΣ
Ιερά Οδός 75, Βοτανικός 11855, ΑΘΗΝΑ
Τηλ. ++30 210 529 4568
Fax: ++30 210 529 4577
E-mail: dperdikis@aua.gr


Βιογραφικά Στοιχεία - Σπουδές


Έλαβα το πτυχίο του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 22 Δεκεμβρίου 1994 με βαθμό “Λίαν Καλώς” (7,82).
Εκπόνησα διδακτορική διατριβή στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας με θέμα: “Μελέτη των βιολογικών παραμέτρων και των τροφικών προτιμήσεων του πολυφάγου αρπακτικού Macrolophus pygmaeus Rambur” με επιβλέποντα τον Καθηγητή Διονύσιο Λυκουρέση. Η εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής ξεκίνησε στις αρχές του 1995 και αναγορεύτηκα διδάκτορας στις 28 Νοεμβρίου 2000 με βαθμό «Άριστα». Γνωρίζω πολύ καλά αγγλικά και σχεδόν καλά γερμανικά.
Γνωρίζω πολύ καλά τη χρήση προγραμμάτων Η/Υ (Word, Excel, Powerpoint) και χειρίζομαι καλά τα στατιστικά πακέτα JMP και STATISTICA.


Επαγγελματική Δραστηριότητα


Από τον Απρίλιο του 2002 έως τον Ιανουάριο του 2012 είχα προσληφθεί σε θέση ΠΕ Γεωπόνων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γ.Π.Α.
Από τον Απρίλιο του 2003 έως τον Ιανουάριο του 2012 εκτελούσα χρέη γραμματέα του Τομέα Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γ.Π.Α.
Από την 5η Ιανουαρίου 2012, έχω προσληφθεί ως Επίκουρος Καθηγητής με θητεία, με γνωστικό αντικείμενο: «Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση Ζωικών Εχθρών των Καλλιεργειών», στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γ.Π.Α.


Εκπαιδευτικό Έργο


Συμμετοχή στη διδασκαλία των προπτυχιακών μαθημάτων του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής:
1. «Γενική και Συστηματική Γεωργική Εντομολογία» 4ου εξαμήνου
2. “Γεωργική Εντομολογία”, 8ου εξαμήνου
3. “Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση Ζωικών Εχθρών”, 9ου εξαμήνου της ειδίκευσης “Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος”
4. Συμμετείχα στην παρακολούθηση και συνεισέφερα σε διάφορα στάδια κατά την εκπόνηση 36 πτυχιακών μελετών.
5. Κατά τα ακαδημ. έτη 2001-2002, 2002-2003 και 2003-2004 συμμετείχα στη διδασκαλία των μαθημάτων: “Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση Ζωικών Εχθρών” και “Γεωργικής Εντομολογίας” (πρόσληψη σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80, με αντιμισθία Λέκτορα).

Συμμετοχή στη διδασκαλία του μεταπτυχιακού μαθήματος «Βιολογική Καταπολέμηση Εντόμων Εχθρών των Φυτών» της ειδίκευσης “Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος”
Συμμετείχα στην παρακολούθηση και συνεισέφερα σε διάφορα στάδια κατά την εκπόνηση 10 μεταπτυχιακών διατριβών.

Ερευνητική Δραστηριότητα


Συμμετοχή σε Ερευνητικά προγράμματα
01/07/1995 – 31/12/1997
«Ολοκληρωμένη καταπολέμηση αφίδων και αφιδομεταφερόμενων ιών με χρήση βιοτεχνολογικών μεθόδων και πληροφορικών συστημάτων τηλεματικής για την ανάπτυξη συστήματος φυτοπροστασίας καλλιεργειών και παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού υψηλής ποιότητας» (ΕΠΕΤ ΙΙ 453, φορέας χρηματοδότησης Γ.Γ.Ε.Τ.).
01/07/1999 – 31/12/1999
«Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του νέου εντομολογικού εχθρού των εσπεριδοειδών Phyllocnistis citrella Stainton (Lepidoptera : Gracillariidae)» (Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
12/09/2000 – 30/11/2001
Συμμετείχα στο ερευνητικό πρόγραμμα Διακρατικής Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) με τίτλο: «Ωφέλιμα αρπακτικά έντομα Ηeteroptera (Miridae και Αnthocoridae) ενδιαφέροντα για την ολοκληρωμένη διαχείριση (IPM) των ζωικών εχθρών των κηπευτικών».
2003 – σήμερα
Συμμετέχω στο πρόγραμμα με τίτλο: «Ανάπτυξη προγράμματος αντιμετώπισης του ρυγχίτη της ελιάς» (Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
2006 – 2007
Συμμετείχα στο πρόγραμμα με τίτλο: «Εναρμόνιση των κανονισμών για την χρήση των φυσικών εχθρών – Αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων στην Ε.Ε.» (Regulation of Biological Control Agents in E.U. - Developing a balanced system for registration, including Macroorganisms, Microbial Biopesticides, Plant Extracts and Semiochemicals) (SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME, Specific Support Αction – Policy-Oriented Research) (http://www.rebeca-net.de/ ).
01/04/2005 – 31/12/2007
Συμμετείχα στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «O Οικολογικός ρόλος της βιοποικιλότητας στα αγροοικοσυστήματα: Ο ρόλος των αυτοφυών φυτών στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας σε αγροοικοσυστήματα» (ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΙΙ) που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από Εθνικούς Πόρους.
06/03/2007 – 31/03/2008
Συμμετείχα στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ φυσικών εχθρών σημαντικών επιβλαβών εντόμων: μια νέα προσέγγιση με σημαντικό πρακτικό ενδιαφέρον στην καλλιέργεια των κηπευτικών στη χώρα μας» που χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
06/2009 – 2012
Είμαι μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής (Management Committee) και συμμετέχω στις εργασίες της Δράσης COST (FP0901) με τίτλο: «Αναλυτικές Μέθοδοι για Βιοδιυλιστήρια» (Analytical Techniques for Biorefineries).
05/2011
Συμμετέχω στο πρόγραμμα LIFE ENV/GR/000302 SAGE 10 “Establishment of Impact Assessment Procedure as a tool for the sustainability of agro-ecosystem: the case of Mediterranean olives”. Ανάπτυξη και Χρήση Εκτίμησης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Επίτευξη Αειφόρων Αγρο-οικοσυστημάτων – Η Περίπτωση του Μεσογειακού Ελαιώνα.
Συμμετοχή σε Επιτροπή Ευρωπαϊκής Αρχής

Ήμουν μέλος (ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας - independent expert), με τριετή θητεία (2006-2009) της Επιτροπής Φυτοϋγείας (Plant Health Panel) της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) που εδρεύει στην Parma της Ιταλίας (http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_home.htm). Συμμετείχα στην διαμόρφωση 38 επιστημονικών εκθέσεων (opinions) ως απαντήσεων σε ερωτήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που σχετίζονταν με αιτήματα από Κράτη Μέλη ή Τρίτες Χώρες σε σημαντικά θέματα άρσης ή υιοθέτησης φυτοϋγειονομικών ελέγχων, που δύνανται να επηρεάζουν την εσωτερική αγορά της Ε.Ε. ή και την παγκόσμια αγορά αγροτικών προϊόντων.

Κριτής Εργασιών για Δημοσίευση σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά

Μετά από αίτημα των εκδοτών τους αποδέχθηκα και ολοκλήρωσα την αξιολόγηση ερευνητικών εργασιών που είχαν υποβληθεί προς κρίση για δημοσίευση στα παρακάτω διεθνή επιστημονικά περιοδικά (αριθμός εργασιών): Journal of Applied Ecology (1), Journal of Animal Ecology (1), Ecological Entomology (2), Naturwissenschaften (1), Pest Management Science (1), Biocontrol (4), Βiological Control (2), Journal of Applied Entomology (7), Animal Biology (1), Pest Science (1), European Journal of Entomology (1), Biocontrol Science and Technology (1), Insect Science (1), Journal of Biological Research (2), Bulletin of Insectology (4), Entomologia Hellenica (2), Ηellenic Journal of Plant Protection (2), Open Journal (1), Brazil Academia Sciences (1), Journal of the Entomological Research Society (1), International Research Journal of Agricultural Science (1).

Συμμετοχή στην Έκδοση

Ειδικού τεύχους (special issue) του περιοδικού: “Biological Control”, με τίτλο: “Heteropteran Predators and Their Role in Biological Control in Agroecosystems” σε συνεργασία με τον Dr Oscar Alomar (υπό εκτύπωση).
Πρακτικών του συνεδρίου του IOBC, “Integrated Control in Protected Crops - Mediterranean Climate”, που διεξήχθη στα Χανιά από 6-11 Σεπτεμβρίου 2009.

Εκλογή στη θέση του Convenor Ομάδας Εργασίας του IOBC

Τον Ιούνιο του 2009 εκλέχτηκα Convenor της ομάδας εργασίας με τίτλο: «Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση Εχθρών και Ασθενειών της Ελιάς» του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Ολοκληρωμένη και τη Βιολογική Αντιμετώπιση των Εχθρών και Ασθενειών των Φυτών, Δυτική Παλαιαρκτική Ζώνη (IOBC/WPRS) (http://www.iobc-wprs.org/wg_sg/index.html) με θητεία 5 ετών.

Συμμετοχή σε Επιτροπή Αξιολόγησης Προγραμμάτων που Υποβλήθηκαν στα πλαίσια του 7ου Πλαισίου για την Έρευνα(FP7-KBBE-2007-2).

Μετά από πρόσκληση συμμετείχα σε επταμελή επιτροπή για την αξιολόγηση 12 ερευνητικών προτάσεων που υποβλήθηκαν στα πλαίσια πρόσκλησης του FP7-KBBE-2007-2. Η αξιολόγηση έγινε στις Βρυξέλλες από 14 -18 Απριλίου 2008.

Συμμετοχή στη Διοργάνωση Συνεδρίων - Συμποσίων

Ήμουν μέλος της τριμελούς Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου με τίτλο: “Integrated Control in Field Vegetable Crops”, στα πλαίσια του IOBC/WPRS, που διεξήχθη στα Χανιά από 6 έως 8 Οκτωβρίου 1997.
Συμμετείχα ως ταμίας στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου στα πλαίσια του IOBC/WPRS, με τίτλο: “Integrated Protection of Olive Crops”, που διεξήχθη στα Χανιά από 29 έως 31 Μαΐου 2003.
Συμμετείχα ως μέλος στην Οργανωτική Επιτροπή του 12ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου που διεξήχθη στη Λάρνακα, από 13-16 Νοεμβρίου 2007 .
Ήμουν συν-διοργανωτής, μαζί με τον Δρ Οscar Alomar (IRTA-SPAIN) του Συμποσίου με θέμα: «Αρπακτικά Ετερόπτερα» που διεξήχθη στα πλαίσια του Παγκόσμιου Εντομολογικού Συνεδρίου στην Ν. Αφρική από 6-12 Ιουλίου 2008.
Στο Συμπόσιο συμμετείχαν 7 προσκαλεσμένοι ομιλητές http://www.ice2008.org.za/ScientificPresentations/section2/Sec%202%20Jul%2011.pdf
Ήμουν πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της ομάδας εργασίας του IOBC, “Integrated Control in Protected Crops - Mediterranean Climate”, που διεξήχθη στα Χανιά από 6-11 Σεπτεμβρίου 2009 (http://www.aua.gr/IOBC).
Συμμετείχα στην διοργάνωση της Ημερίδας με τίτλο: «Νέοι εντομολογικοί εχθροί στη χώρα μας: Τuta absoluta (φυλλορύκτης της τομάτας) & Rhynchophorus ferrugineus (ρυγχοφόρος των φοινικοειδών): αποκτηθείσα εμπειρία,
νεώτερα δεδομένα & χρήσιμα συμπεράσματα» που οργανώθηκε από την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος και διεξήχθη στο Γ.Π.Α. στις 18 Φεβρουαρίου 2011.
Συμμετείχα ως αντιπρόεδρος στην Οργανωτική Επιτροπή του 14ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου που διεξήχθη στο Ναύπλιο, από 11-14 Οκτωβρίου 2011.

Συμμετοχή μετά από Πρόσκληση σε Διεθνείς Συναντήσεις ή Συνέδρια

Συμμετείχα μετά από πρόσκληση στο θερινό σχολείο (Summer School) με θέμα: “Biodiversity Serving Agriculture”, που οργανώθηκε από το: «European Commission Joint Research Center and Solagro», Ranco Italy, 3-6 Ιουλίου 2006.
Παρουσίασα προφορική εργασία με τίτλο: «Biodiversity and insect natural enemies: the case of generalist predators in vegetable agroecosystems».
Συμμετείχα μετά από πρόσκληση του Καθηγητή Βob O’ Neil υπεύθυνου διοργάνωσης της συνεδρίας με τίτλο: «Hemiptera as Aphid Predators», στο Συνέδριο «Ecology of Aphidophaga 10», Αθήνα, 6-10 Σεπτεμβρίου, 2007.
Η συμμετοχή μου αφορούσε στην προφορική παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων στην παραπάνω αναφερόμενη Συνεδρία.
Συμμετείχα μετά από πρόσκληση στο: «Initial Workshop of EU-learning Network for Functional Agrobiodiversity» που οργανώθηκε από το: «The Netherlands Ministry of Housing, Spatial Planning and the Environment» στη Χάγη,
23-24 Ιουνίου 2008. Επίσης συμμετείχα στις δύο επόμενες συναντήσεις του δικτύου αυτού από 24-25 Σεπτεμβρίου 2009 στο Frick της Ελβετίας και από 11-12 Νοεμβρίου 2010 στη Λουμπλιάνα.
Στη συνάντηση της Ελβετίας παρουσίασα εργασία με τίτλο: “Example of promising results from functional agrobiodiversity in Greece”.
Συμμετείχα ως προσκεκλημένος ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο OLΙVEBIOTEQ 2011, που διεξήχθη στο Ναύπλιο, από 11-14 Οκτωβρίου 2011.

Συμμετοχή μετά από Πρόσκληση ως Εισηγητής σε Ημερίδες

Εισηγητής στην Ημερίδα με θέμα: «Επιζήμια Έντομα και Ακάρεα Αστικού Πρασίνου» που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και άλλους Φορείς στο Κτήμα Συγγρού στις 15 Δεκεμβρίου 2005. Ο τίτλος της εισήγησης ήταν: «Αφίδες καλλωπιστικών φυτών». Η εισήγηση δημοσιεύτηκε στα πρακτικά της Ημερίδας, που εμφανίζονται στο δικτυακό τόπο της Εντομολογικής Εταιρίας Ελλάδος (http://www.entsoc.gr).

Εισηγητής στην ημερίδα με θέμα: «Βιοποικιλότητα – Βιολογική Γεωργία» που διοργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, στη Ζάκυνθο,
14-16 Ιανουαρίου 2006. Ο τίτλος της εισήγησης ήταν: «Διαχείριση των εχθρών σε βιολογικές καλλιέργειες κηπευτικών και ο ρόλος της βιοποικιλότητας στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας».
Εισηγητής στην ημερίδα με θέμα: «Σύγχρονες Μέθοδοι Αντιμετώπισης Εχθρών των Φυτών» που διοργανώθηκε από την Εντομολογική Εταιρία Ελλάδος στα πλαίσιο της ΑGROTICA, στη Θεσσαλονίκη,
στις 2 Φεβρουαρίου 2006. Ο τίτλος της εισήγησης ήταν: «Βιολογική αντιμετώπιση επιβλαβών εντόμων των καλλιεργειών» των Δ. Περδίκη, Β. Αλεξανδράκη και Δ. Λυκουρέση. Η εισήγηση δημοσιεύτηκε στα πρακτικά
της Ημερίδας, που εμφανίζονται στο δικτυακό τόπο της Εντομολογικής Εταιρίας Ελλάδος (http://www.entsoc.gr).
Εισηγητής στην ημερίδα παρουσίασης του έργου ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΙΙ με θέμα: «Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» που διοργανώθηκε από το
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 18 Δεκεμβρίου 2007. Ο τίτλος της εισήγησης ήταν: «O οικολογικός ρόλος της βιοποικιλότητας στα αγροοικοσυστήματα: Ο ρόλος των αυτοφυών φυτών στη διατήρηση της οικολογικής
ισορροπίας σε αγροοικοσυστηματα».
Εισηγητής στην ημερίδα με θέμα: «Η Σημασία και το Μέλλον της Ελαιοκαλλιέργειας στο Ν. Αχαΐας» που διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, Πάτρα, 16-17 Φεβρουαρίου 2008.
Ο τίτλος της εισήγησης ήταν: «Έντομα εχθροί των καρπών της ελιάς».
Ενημέρωση αγροτών και γεωπόνων στο Χρυσοβέργη Αιτωλοακαρνανίας, για την αντιμετώπιση των εχθρών της ελιάς (21 Μαρτίου 2008).
Εισηγητής στην Ε’ Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας στη Λάρισα, 23-25 Φεβρουαρίου 2010.
Εισηγητής στην ημερίδα με θέμα: “Επιβλαβείς οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή πολιτική για την Φυτοϋγεία” που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος « REGPOT Bpi Plant Heal” στο Μουσείο Γουλανδρή, 27-28 Μαΐου 2010.
Ο τίτλος της εισήγησης ήταν: «Διαδικασίες ελέγχου για την αποφυγή πιθανού κινδύνου από την εισαγωγή-εξαπόλυση φυσικών εχθρών».
Εισηγητής στην ημερίδα με θέμα: “Σύγχρονη δακοκτονία: Ορθολογική Χρήση των φυτοφαρμάκων-για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων & την προστασία του Περιβάλλοντος” που διοργανώθηκε από την
ΠΕΕΓΕΠ, το Γ.Π.Α., την ΠΟΣΓ και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2011 στο Γ.Π.Α. Ο τίτλος της εισήγησης ήταν: ««Νεότερα ερευνητικά δεδομένα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς».
Εισηγητής στην ημερίδα με θέμα: «Νέοι εντομολογικοί εχθροί στη χώρα μας: Τuta absoluta (φυλλορύκτης της τομάτας) & Rhynchophorus ferrugineus (ρυγχοφόρος των φοινικοειδών): αποκτηθείσα εμπειρία,
νεώτερα δεδομένα & χρήσιμα συμπεράσματα» που οργανώθηκε από την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος και διεξήχθη στο Γ.Π.Α. στις 18 Φεβρουαρίου 2011. Ο τίτλος της εισήγησης ήταν: «Η βιολογική αντιμετώπιση του Tuta absoluta και η σημασία των ιθαγενών αρπακτικών εντόμων στην αντιμετώπισή του».
Εισηγητής στην ημερίδα με θέμα: «Αναδυόμενοι κίνδυνοι για τις καλλιέργειες και τη φυσική βλάστηση στη Μεσσηνία και στη χώρα γενικότερα» που διοργανώθηκε από το ΑΤΕΙ Καλαμάτας στις 30 Μαρτίου 2011, στην Καλαμάτα.
Ο τίτλος της εισήγησης ήταν: «Tuta absoluta: Βιολογία, αντιμετώπιση και η σημασία των ιθαγενών φυσικών εχθρών του».
Εισηγητής σε Ημερίδα με θέμα τους εχθρούς της Φιστικιάς στο Μώλο Φθιώτιδας στις 16 Δεκεμβρίου 2011.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος για τα έτη 2002-2003 & 2008-2009, Γραμματέας του ΔΣ της ΕΕΕ (2010-)
Μέλος της Γραμματείας (Contact Person) του περιοδικού της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος “Entomologia Hellenica” απο τον Απρίλιο του 2009
Συμμετοχή σε Επιστημονικές Εταιρείες & Ομάδες Εργασίας

Μέλος της Εντομολογικής Εταιρίας Ελλάδος.
Μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Μέλος του Συλλόγου Γεωπόνων του Νομού Ηλείας.
Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση στις υπό κάλυψη καλλιεργειών (IOBC/WPRS Working Group, Integrated Control in Protected Crops, Mediterranean Climate).
Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση στις υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών (IOBC/WPRS Working Group, Integrated Control in Field Vegetable Crops).
Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση στην καλλιέργεια της ελιάς (IOBC/WPRS Study Group, Integrated Control in Olives).
Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου για την χρήση των φυσικών εχθρών στην Ε.Ε. “Harmonized Regulation of Invertebrate Biological Control Agents in the EU countries».
Από τις δραστηριότητες της ομάδας εργασίας καταρτίστηκε αναλυτική μεθοδολογία για την εκτίμηση του κινδύνου από την εξαπόλυση ενός ιθαγενούς ή εξωτικού φυσικού εχθρού που δημοσιεύτηκε από τους Bigler et al. (2005)
στο περιοδικό: «Biocontrol News and Information 26: 115-123» (βλ. ευχαριστίες στο Σ.Ε. 31).

Συμμετείχα με παρουσίαση ερευνητικών εργασιών σε 24 διεθνή και 15 ελληνικά συνέδρια.

Συγγραφικό Έργο


A. Περδίκης, Δ.Χρ. 2000. “Μελέτη των βιολογικών παραμέτρων και των τροφικών προτιμήσεων του πολυφάγου αρπακτικού Macrolophus pygmaeus Rambur” Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σελ. 351.
B. Δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών
B.1 Lykouressis D.P., Perdikis D.Ch., Chalkia Ch.A. and Vardaki S.C. 1993. Comparisons between alate aphids caught in yellow water traps and aphid populations on tomato plants. Entomologia Hellenica 11: 29 - 34.
B.2 Lykouressis D.P. and Perdikis D.Ch. 1997. The phenology and abudance of certain species of Orius (Hemiptera: Anthocoridae) that occur in Greece. Israel Journal of Entomology 31: 47-54.
B.3 Perdikis D.Ch., Lykouressis D.P. and Economou L.P. 1999. The influence of temperature, photoperiod and plant type on the predation rate of Macrolophus pygmaeus Rambur on Myzus persicae. Biocontrol 44: 281-289. (Ι.F.= 1,957)
B.4 Lykouressis D.P., Perdikis D.Ch. and Chalkia Ch.A. 1999-2000. The effects of natural enemies on aphid populations on processing tomato in central Greece. Entomologia Hellenica 13: 35-42.
B.5 Perdikis D. and Lykouressis D. 2000. Effects of various items, host plants and temperatures on the development and survival of Macrolophus pygmaeus Rambur (Hemiptera: Miridae). Biological Control 17: 55-60. (Ι.F.= 1,805)
B.6 Lykouressis D., Perdikis D. and Tsagarakis A. 2000. Polyphagous mirids in Greece: Host plants and abundance in traps placed in some crops. Bollettino del Laboratorio di Entomologia Αgraria Filippo Silvestri 56: 57-68.
B.7 Lykouressis D.P., Drilias A.G. and Perdikis D.Ch. 2001. Distribution and seasonal abundance of Otiorhynchus schlaeflini Stierl. (Coleoptera, Curculionidae) in the soil of a vineyard. Bollettino del Laboratorio di Entomologia Αgraria Filippo Silvestri 57: 113-121.
B.8 Lykouressis D.P., Perdikis D.Ch. and Michalaki M.P. 2001. Nymphal development and survival of Macrolophus pygmaeus Rambur (Hemiptera: Miridae) on two eggplant varieties as affected by temperature and presence/absence of prey. Biological Control 20: 222-227. (Ι.F.= 1,805)
B.9 Perdikis D.Ch. and Lykouressis D.P. 2001-2002. Description of the egg and nymphal instars of Macrolophus pygmaeus Rambur (Hemiptera: Miridae). Entomologia Hellenica 14: 32-40.
B.10 Koufos V.A. and Perdikis D.Ch. 2001-2002. Leaf preference of Heliothrips haemorrhoidalis (Thysanoptera: Thripidae) on Viburnum tinus. Entomologia Hellenica 14: 41-46.
B.11 Perdikis D.Ch. 2002. A method for laboratory studies on the polyphagous predator Macrolophus pygmaeus Rambur (Hemiptera: Miridae). Journal of Economic Entomology 95: 44-49. (Ι.F.= 1,346)
B.12 Perdikis D.Ch. and Lykouressis D.P. 2002α. Life table and biological characteristics of Macrolophus pygmaeus when feeding on Myzus persicae and Trialeurodes vaporariorum. Entomologia Experimentalis et Applicata 102 : 261-272. (Ι.F.= 1,281)
B.13 Perdikis D.Ch. and Lykouressis D.P. 2002β. Thermal requirements for development of the polyphagous predator Macrolophus pygmaeus (Hemiptera: Miridae). Environmental Entomology 31: 661-667. (Ι.F.= 1,214)
B.14 Lykouressis D.P., Perdikis D.Ch. and Chalkia C.A. 2002. Structure and trends of aphids and some natural enemies populations in tomato crops. Bollettino del Laboratorio di Entomologia Αgraria Filippo Silvestri 58: 49-62.
B.15 Fantinou A.A., Perdikis D.Ch. and Chatzoglou C.S. 2003. Development of immature stages of Sesamia nonagrioides (Lepidoptera: Noctuidae) under alternating and constant temperatures. Environmental Entomology 32: 1337-1342. (Ι.F.= 1,214)
B.16 Margaritopoulos J.T., Tsitsipis J.A. and Perdikis D.Ch. 2003. Biological characteristics of the mirids Macrolophus costalis and Macrolophus pygmaeus preying on the tobacco form of Myzus persicae (Hemiptera: Aphididae). Bulletin of Entomological Research 93: 39-45. (Ι.F.= 1,415)
B.17 Perdikis D.Ch., Fantinou A.A. and Lykouressis D.P. 2003. Constant rate allocation in nymphal development in species of Hemiptera. Physiological Entomology 28: 331-339. (Ι.F.= 1,533)
B.18 Perdikis D.Ch., Margaritopoulos J.T., Stamatis C., Mamuris Z., Lykouressis D.P., Tsitsipis J.A. and Pekas A. 2003. Discrimination of the closely related biocontrol agents Macrolophus melanotoma (Hemiptera: Miridae) and M. pygmaeus using mitochondrial DNA analysis. Bulletin of Entomological Research 93: 507-514. (Ι.F.= 1,415)
B.19 Perdikis D.Ch. and Lykouressis D.P. 2003. Aphis gossypii as a factor inhibiting the survival and population increase of the predator Macrolophus pygmaeus on cucumber. European Journal of Entomology 100: 501-508. (Ι.F.= 0,913)
B.20 Fantinou A., Perdikis D. and Zota K. 2004. Reproductive responses to photoperiod and temperature by diapausing and nondiapausing populations of Sesamia nonagrioides Lef. (Lepidoptera-Noctuidae). Physiological Entomology 29: 169-175. (Ι.F.= 1,533)
B.21 Lykouressis D., Kapsaskis A., Perdikis D., Vatos A. and Fantinou A. 2004. Rates of population increase, abundance and life stage distribution of Rhynchites cribripennis (Desbr.) (Col.: Attelabidae) on trees and in the soil in an olive grove. Journal of Economic Entomology 97: 316-320. (Ι.F.= 1,346)
B.22 Lykouressis D.P., Perdikis D.Ch. and Drilias A.G. 2004. Temporal dynamics of Otiorhynchus schlaeflini (Coleoptera: Curculionidae) adults and damage assessment on two wine grape cultivars. Journal of Economic Entomology 97: 59-66. (Ι.F.= 1,346)
B.23 Lykouressis D., Perdikis D., Michalis C. and Fantinou A. 2004. Mating disruption of the pink bollworm Pectinophora gossypiella (Lepidoptera: Gelechiidae) using gossyplure PB-rope dispensers in cotton fields. Journal of Pest Science 77: 205-210. (Ι.F.= 1,014)
B.24 Perdikis D.Ch. and Lykouressis D.P. 2004α. Myzus persicae (Homoptera: Aphididae) as a suitable prey for Macrolophus pygmaeus (Hemiptera: Miridae) population increase on pepper plants. Environmental Entomology 33: 499-505. (Ι.F.= 1,214)
B.25 Perdikis D. and Lykouressis D. 2004β. Macrolophus pygmaeus (Hemiptera: Miridae) population parameters and biological characteristics when feeding on eggplant and tomato without prey. Journal of Economic Entomology 97: 1291-1298. (Ι.F.= 1,346)
B.26 Perdikis D., Lykouressis D. and Economou L. 2004. Influence of light-dark phase, host plant, temperature, and their interactions on the predation rate in an insect predator. Environmental Entomology 33: 1137-1144. (Ι.F.= 1,214)
B.27 Perdikis D.Ch., Lykouressis D.P., Garantonakis N.G. and Iatrou S.A. 2004. Instar preference and parasitization of Aphis gossypii and Myzus persicae (Hemiptera: Aphididae) by the parasitoid Aphidius colemani (Hymenoptera: Aphidiidae). European Journal of Entomology 101: 333-336. (Ι.F.=0,913)
B.28 Katsarou Ι., Margaritopoulos J., Tsitsipis J., Perdikis D. and Zarpas K. 2005. Effect of temperature on development, growth and feeding of Coccinella septempunctata and Hippodamia convergens reared on the tobacco aphid, Myzus persicae nicotianae. Biocontrol 50: 565-588. (Ι.F.= 1,957)
B.29 Lykouressis D., Perdikis D., Samartzis D., Fantinou A. and Toutouzas S. 2005. Management of the pink bollworm Pectinophora gossypiella (Saunders) (Lepidoptera: Gelechiidae) by mating disruption in cotton fields. Crop Protection 24: 177-183. (Ι.F.= 1,201)
B.30 Katis N.I., Tsitsipis J.A., Lykouressis D.P., Papapanayotou A., Margaritopoulos J.T., Kokinis G.M., Perdikis D. and Manoussopoulos C. 2006. Transmission of Zucchini yellow mosaic virus by colonizing and non-colonizing aphids in Greece and new aphid species vectors of the virus. Journal of Phytopathology 154: 293-302. (Ι.F.= 0,868)
B.31 Gaspari M., Lykouressis D., Perdikis D. and Polissiou M. 2007. Nettle extract effects on the aphid Myzus persicae and its natural enemy, the predator Macrolophus pygmaeus (Hemiptera: Miridae). Journal of Applied Entomology 131: 652-657. (Ι.F.= 1,111)
B.32 Kalaitzaki A.P., Lykouressis D.P., Perdikis D.Ch. and Alexandrakis V.Z. 2007. Effect of temperature on development and survival of the parasitoid Pnigalio pectinicornis (Hymenoptera: Eulophidae) reared on Phyllocnistis citrella (Lepidoptera: Gracillariidae). Environmental Entomology 36: 497-505. (Ι.F.= 1,214)
B.33 Lykouressis D., Perdikis D. and Gaspari M. 2007. Prey preference and biomass consumption by Macrolophus pygmaeus (Hemiptera: Miridae) on Myzus persicae and Macrosiphum euphorbiae (Hemiptera: Aphididae). European Journal of Entomology 104: 199-204. (Ι.F.= 0,913)
B.34 Perdikis D., Favas Ch., Lykouressis D. and Fantinou A. 2007. Ecological relationships between non-cultivated plants and insect predators in agroecosystems: the case of Dittrichia viscosa (Asteraceae) and Macrolophus caliginosus (Hemiptera: Miridae). Acta Oecologica 31: 299-306. (Ι.F.= 1,456)
B.35 Tsitsipis J.A., Katis N.I., Margaritopoulos J.T., Lykouressis D.P., Avgelis A. D., Gargalianou I., Zarpas, K.D., Perdikis, D.Ch., Papapanayotou A. 2007. A contribution to the aphid fauna of Greece. Bulletin of Insectology 60: 31-38. (Ι.F.= 0,153)
B.36 Lykouressis D., Perdikis D. and Βiba A. 2007-2008. Contribution to the ecological management of the seed chalcid wasp Eurytoma plotnikovi Nikol’skaya (Hymenoptera: Eurytomidae) in pistachio orchards. Entomologia Hellenica 17: 34-41.
B.37 Perdikis D., Lykouressis D., Mitropoulou G. and Tsiantis P. 2007-2008. Temporal asynchrony, spatial segregation and seasonal abundance of aphids on apple trees. Entomologia Hellenica 17: 12-27.
B.38 Fantinou A.A., Perdikis D.Ch., Maselou D.A. and Lambropoulos P.D. 2008. Prey killing without consumption: Does Macrolophus pygmaeus show adaptive foraging behaviour? Biological Control 47: 187-193. (Ι.F.= 1,805)
B.39 Fantinou A.A., Perdikis D.Ch. and Stamogiannis N. 2008. Effect of larval crowding on the life history traits of Sesamia nonagrioides (Lepidoptera: Noctuidae). European Journal of Entomology 105: 625-630. (Ι.F.= 0,913)
B.40 Lykouressis D., Giatropoulos A., Perdikis D. and Favas C. 2008. Assessing the suitability of non-cultivated plants and associated insect prey as food sources for the omnivorous predator Macrolophus pygmaeus (Hemiptera: Miridae). Biological Control 44: 142-148. (Ι.F.= 1,805)
B.41 Lykouressis D., Garantonakis N., Perdikis D., Fantinou A. and Mauromoustakos A. 2009. Effect of female size on host selection by a koinobiont insect parasitoid (Hymenoptera: Braconidae: Aphidiinae). European Journal of Entomology 106: 363-367. (Ι.F.= 0,913)
B.42 Perdikis D., Fantinou A., Garantonakis N., Kitsis P., Maselou D. and Panagakis S. 2009. Studies on the damage potential of the predator Nesidiocoris tenuis on tomato plants. Bulletin of Insectology 62: 41-46. (Ι.F.= 0,153)
B.43 Perdikis D., Garantonakis N., Giatropoulos A., Paraskevopoulos A., Lykouressis D. and Kitsis P. 2009. Damage evaluation of Rhynchites cribripennis (Col., Attelabidae) in olive fruits. Journal of Applied Entomology 133: 512-517. (Ι.F.= 1,111)
B.44 Garantonakis N., Perdikis D., Lykouressis D., Kourti A. and Gkouvitsas Th. 2009. Studies on the identity of the parasitoids Aphidius colemani and Aphidius transcaspicus (Hymenoptera: Braconidae). European Journal of Entomology 106: 491-498. (Ι.F.= 0,913)
B.45 Perdikis D., Garantonakis N., Kitsis P., Giatropoulos A., Paraskevopoulos A., Cassis G. and Panagakis S. 2009. Studies on the damage potential of Closterotomus trivialis and Aphanosoma italicum on olive fruit setting. Bulletin Of Insectology 62: 215-219.
B.46 Fantinou A.A., Perdikis D.Ch., Labropoulos P. and Maselou D. 2009. Preference and consumption of Macrolophus pygmaeus preying on mixed instar assemblages of Myzus persicae. Biological Control 51: 76-80. (Ι.F.= 1,805)
B.47 Lykouressis D.P., Perdikis D.C. and Konstantinou A.D. 2009. Predation Rates of Macrolophus pygmaeus (Hemiptera: Miridae) on Different Densities of Eggs and Nymphal Instars of the Greenhouse Whitefly Trialeurodes vaporariorum (Homoptera: Aleyrodidae). Entomologia Generalis 32: 105-112.
B.48 Perdikis D., Panagakis S. and Maselou D. 2010. Studies on the damage potential of Closterotomus (=Calocoris) trivialis and Aphanosoma italicum (Hemiptera: Miridae) on citrus. Journal of Pest Science 83: 113-119.
Β.49 Perdikis D., Lykouressis D., Paraskevopoulos A. and Harris K.M. 2011. A new insect pest, Lasioptera sp. (Diptera: Cecidomyiidae), on tomato and cucumber crops in glasshouses in Greece. EPPO Bulletin 41 (3) , pp. 442-444.
B.50 Fantinou A. A., Baxevani A., Drizou F., Labropoulos P., Perdikis D. and Papadoulis G. 2012. Consumption rate, functional response and preference of the predaceous mite Iphiseius degenerans to Tetranychus urticae and Eutetranychus orientalis.Experimental and Applied Acarology. DOI 10.1007/s10493-012-9557-6
B.51 Tsagkarakis, A.E., Perdikis D.Ch. and Lykouressis D.P. 2012. Seasonal abundance and within tree spatial distribution of Phyllocnistis citrella (Lepidoptera: Gracillariidae). Entomologia Generalis (έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση).
Γ. Άρθρα ανασκόπησης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών
1 Perdikis D., Kapaxidi E. and Papadoulis G. 2008. Biological Control of Insect and Mite Pests in Greenhouse Solanaceous Crops. In: Harold Passam, Guest Editor, The Fruiting Species of the Solanaceae. The European Journal of Plant Science and Biotechnology, Vol. 2, Special Issue 1, pp. 125-144.
2 Perdikis D., Fantinou A. and Lykouressis D. 2011. Enhancing pest control in annual crops by conservation of predatory Heteroptera. Biological Control 59: 13-21.