Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εργαστήριο Γενετικής

Ηλεκτρονικές Βιολογικές και Γεωπονικές Βάσεις Δεδομένων

Σημειώσεις του εργαστηρίου Βιολογικές Βάσεις  Δεδομένων

 

 

 

 

 

Άσκηση 1η

 

 

 

 

 

 

 

ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΗΝΑ 1999


Εισαγωγή.

 

 

Στα πλαίσια του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ “Εμπλουτισμός και Εκσυγχρονισμός της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών η Βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, που καλύπτουν επιστημονικές περιοχές σχετικές με τις Γεωπονικές Επιστήμες.

 

Το περιεχόμενο των βάσεων αυτών είτε είναι  βιβλιογραφικά στοιχεία επιστημονικών δημοσιεύσεων από περιοδικά, συνέδρια ή βιβλία  είτε ολόκληρα επιστημονικά περιοδικά με τα κείμενα και τις φωτογραφίες τους.

 

Οι βάσεις αυτές είτε είναι τοπικά εγκατεστημένες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (εξυπηρετητές/servers) της βιβλιοθήκης http://library.aua.gr είτε είναι προσβάσιμες μέσα από το διαδίκτυο σε εξυπηρετητές του εξωτερικού.

 

Οι βάσεις μπορούν να διερευνηθούν με ειδικό λογισμικό που προσφέρεται και αναλύεται παρακάτω ή με λογισμικό πρόσβασης στο διαδίκτυο (Internet) όπως Netscape Communicator ή Microsoft Explorer.

 

Για την πρόσβαση σε αυτές εκτός του λογισμικού απαιτούνται και ειδικοί κωδικοί εισόδου που είναι ξεχωριστοί για κάθε τμήμα του ΓΠΑ. Οι κωδικοί εισόδου για το τμήμα Γεωπ. Βιοτεχνολογίας δίνονται στο παράρτημα  

 

Επειδή στην κάθε τοπική βάση επιτρέπεται ένας περιορισμένος αριθμός ταυτόχρονων χρηστών, πιθανόν να παρατηρηθεί δυσκολία στην σύνδεση με τις τοπικές βάσεις, ενώ για τις βάσεις του εξωτερικού η ταχύτητα του διαδικτύου είναι  ο περιοριστικός παράγων.
Mέρος

A

Η βάση “INSIDE” της Βρετανικής Βιβλιοθήκης:

Περιεχόμενα

1)      Ηλεκτρονική διεύθυνση , κωδικοί εισόδου.

2)      Η φιλοσοφία της βάσης και τα περιεχόμενα.

3)      Αναζήτηση υλικού από την βάση.

     α. Γρήγορη αναζήτηση με λέξεις κλειδιά

     β. Αναλυτική βιβλιογραφική αναζήτηση.

4)      Άσκηση

 


1. Ηλεκτρονική διεύθυνση , κωδικοί εισόδου.

 

Η αναζήτηση γίνεται στο site INSIDE της Βρετανικής Βιβλιοθήκης (http://inside.bl.uk/Userdevcgi/Home)

 

Κωδικοί χρηστών:

Ι. Για την INSIDE της Βρετανικής Βιβλιοθήκης (http://inside.bl.uk)

Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας                      biotech

Κωδικοί εισόδου:

Ι. Για την INSIDE της Βρετανικής Βιβλιοθήκης (http://inside.bl.uk)

Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας                      biotech11

 

 

2. Η φιλοσοφία της βάσης  INSIDE και τα περιεχόμενα

 

H β.δ. inside της Βρεταννικής Βιβλιοθήκης είναι μία από τις πρωτοποριακές εξελίξεις στο χώρο της ερευνητικής πληροφορίας τα τελευταία χρόνια.

Με την inside δίνεται η δυνατότητα της αναζήτησης πληροφορίας από άρθρα από την συλλογή περιοδικών και πρακτικών συνεδρίων της British  από απόσταση. Μπορούν να αναζητηθούν και να παραγγελθούν άρθρα μέσα από το διαδίκτυο και να αποσταλούν μέσα σε δύο ώρες. 

Τα αναζητήσιμα περιεχόμενα της inside περιέχουν πληροφορίες για άρθρα για περισσότερα από 20.000  παγκοσμίως γνωστά ερευνητικά περιοδικά.

 

σε όλα τα θέματα αλλά και 70.000 πρακτικά συνεδρίων. Η β.δ. inside αυξάνεται με ρυθμό δύο εκατομμυρίων άρθρων κάθε χρόνο, και ανανεώνεται καθημερινά. Οι υπηρεσίες αναζήτησης που προσφέρονται είναι σύγχρονες και η πληροφορία αντλείται γρήγορα. Η αναζήτηση γίνεται σε επίπεδο τίτλου άρθρου στα 20.000 επιστημονικά περιοδικά και 70.000 πρακτικά συνεδρίων που είναι και άμεσα προσβάσιμος. Επίσης πολύ συχνά δίνεται και η περίληψη του άρθρου όπως και βιβλιογραφικά του στοιχεία. Η παραγγελία του άρθρου μπορεί να γίνει μέσω βιβλιοθήκης.

 

 


 

3. Αναζήτηση υλικού από την βάση.

    

α. Γρήγορη αναζήτηση με λέξεις κλειδιά

 

β. Αναλυτική βιβλιογραφική αναζήτηση .


4. Άσκηση

 

Σε αυτή την άσκηση θέλουμε να αναζητήσουμε πληροφορίες που αφορούν άρθρα για βιολογικά μόρια (DNA και πρωτείνες). Τι επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετίζονται με το βιομόριο;

 

Αναζήτηση πληροφοριών για την πρωτείνη σωματίδιο αναγνώρισης μηνύματος ( signal recognition particle (SRP))

 

 

1. Αρχικά θα χρησιμοποιήσουμε την βάση INSIDE της Βρετανικής Βιβλιοθήκης

Ανακτήστε άρθρα που αφορούν την ακολουθία της ανθρώπινης  SRP54 υπομονάδας. Συνδεθείτε με την ιστοσελίδα της ΙNSIDE από τον εξυπηρετητή της βιβλιοθήκης του ΓΠΑ (http://library.aua.gr/gr/baseis.htm επιλέγοντας την INSIDE και δίνοντας τον κωδικό biotech και το σύνθημα biotech11 όταν ζητηθούν. Επιλέξτε το Search Selection και μετά το Quicksearch.  Εισάγετε τον  όρο αναζήτησης  srp54 και πατήστε Enter. Για να κάνετε την επιλογή σας πιό εντοπισμένη εισάγετε την λέξη human και πατήστε Enter. Κάνετε κλικ στο κουτάκι στα αριστερά κάθε επιλογής  για να δείτε λεπτομέρειες των σχετικών άρθρων από την Β.Δ.

 

Στην αναζήτηση που κάνατε εισάγατε μία λέξη αναζήτησης ("srp54") και μετά επικεντρώσατε την αναζήτηση σας με μία άλλη λέξη ("human"). Είναι δυνατόν να εισάγετε δύο λέξεις μαζί με τους παρακάτω τρεις τρόπους:

 

human srp54

human AND srp54

srp54 human

 

και να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε έναν από αυτούς και συγκρίνατε τον  με τα προηγούμενα αποτελέσματα σας.

 

Η αναζήτηση: srp54 OR human τι επιτυγχάνει?

 

Μπορείτε να κάνετε μία πιό εξειδικευμένη αναζήτηση με την επιλογή πεδίων. Δοκιμάστε το με την επιλογή Advanced Search.

 

2.                Θέλουμε να βρούμε δημοσιεύσεις στην INSIDE που αναφέρονται σε πρωτείνες SR  (που εμπλέκονται στην ρύθμιση της επεξεργασίας του RNA ( regulation of RNA processing) και έχουν δημοσιευθεί το 1997 ή  1998 στο περιοδικό Gene, ή Journal of Cell Biology. Για να το κάνετε αυτό επιλέξτε την την επιλογή Advanced Search. Εισάγετε "SR" και "splicing" ως όρους αναζήτησης. Επικεντρώστε την αναζήτηση σας με την επιλογή του πεδίου "Year" και εισάγετε

"1997 OR 1998" ως όρο αναζήτησης. Για περαιτέρω επικέντρωση επιλέξτε το πεδίο "Serial Title" και εισάγετε "Gene or Cell" ως όρο αναζήτησης. Πόσα άρθρα βρήκατε στα περιοδικά που αναζητήσατε; Πόσα άρθρα συνολικά με θέμα SR και splicing;  

 



Τμήμα

Β

Οι βάσεις δεδομένων της SILVER PLATTER

Περιεχόμενα

1)      Η φιλοσοφία των βάσεων (τοπικές, on-line).

2)      Ηλεκτρονική διεύθυνση , κωδικοί εισόδου

3)      Το λογισμικό WEBSPIRS

4)      Οι τοπικές βάσεις δεδομένων

α. AGRICOLA.

β. AGRIS.

γ. Wilson Biological.

δ. Derwent Biotechnology.

ε. ASFA

στ. FST Database

5)      Άσκηση

 

 

 

 

 

 


1. Η φιλοσοφία των βάσεων (τοπικές, on-line).

 

Οι βάσεις δεδομένων της SILVER PLATTER είναι εγκατεστημένες τοπικά (στον database server) της Βιβλιοθήκης του ΓΠΑ και προσβάσιμες μέσα από το τοπικό διαδίκτυο. Για την πρόσβαση σε αυτές απαιτείται ένας κωδικός εισόδου που για την βιοτεχνολογία δίνεται παρακάτω και ένα πρόγραμμα πρόσβασης διαδικτύου όπως Netscape ή Explorer. Υπάρχει και ειδικό λογισμικό πρόσβασης (WΙΝSPIRS) για περισσότερο εξειδικευμένες χρήσεις. Η πρόσβαση γίνεται στην διεύθυνση ( http://library.aua.gr/gr/baseis.htm). Η φιλοσοφία του λογισμικού πρόσβασης είναι ότι ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες από μία ή και περισσότερες βάσεις ταυτόχρονα επιλέγοντας αρχικά ποιές βάσεις από τις διαθέσιμες θέλει να συμπεριλάβει στις αναζητήσεις του. Με ατό τον τρόπο και επιταχύνει τις αναζητήσεις του σε πολύπλευρα θέματα αλλά και αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας της αναζήτησης σε β.δ. που προσεγγίζουν το ίδιο θέμα από διαφορετικές θεματολογίες.

 

2. Ηλεκτρονική διεύθυνση , κωδικοί εισόδου.

 

Η αναζήτηση γίνεται στο site bibws4 της Βιβλιοθήκης του ΓΠΑ (http://library.aua.gr/gr/baseis.htm)

 

Κωδικοί χρηστών (username):

Ι. Για τo Webspirs της Βιβλιοθήκης του ΓΠΑ

Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας                      biotech

Κωδικοί εισόδου (password):

Ι. Για τo Webspirs της Βιβλιοθήκης του ΓΠΑ

Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας                      biotech11

 

3. Το λογισμικό WEBSPIRS.

 

Το λογισμικό Webspirs προσφέρει εύκολη και πολλαπλή πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων της Silverplatter. Στο ΓΠΑ είναι εγκατεστημένο στον εξυπηρετητή βάσεων δεδομένων της Βιβλιοθήκης και είναι προσβάσιμο στην διεύθυνση ( http://library.aua.gr/gr/baseis.htm ) μέσω κάποιου προγράμματος πρόσβασης στο web (π.χ Netscape, Explorer).

Με την είσοδο στο λογισμικό απαιτείται η χρήση κωδικού και password που για την βιοτεχνολογία δίνονται παραπάνω. Μετά την είσοδο στο λογισμικό γίνεται η επιλογή των βάσεων δεδομένων που θα διερευνηθούν από τις διαθέσιμες στο ΓΠΑ. Μετά την επιλογή το webspirs δίνει το παράθυρο απλής αναζήτησης. Για περισσότερο πολύπλοκες αναζητήσεις υπάρχει η επιλογή build search. Οι όροι αναζήτησης συνδέονται αρχικά με το και (and) αλλά μπορεί να γίνει και η επιλογή του ή (or). Στην δεξιά πλευρά του παραθύρου υπάρχουν δυνατότητες βοήθειας, αλλαγής των βάσεων που διερευνούνται κλπ.

 

Μετά την είσοδο των όρων αναζήτησης κάνετε κλικ στο search και περιμένετε τα αποτελέσματα της αναζήτησης. Δίνονται ο αριθμός των επιτυχών αναζητήσεων και για κάθε αναζήτηση η βάση στην οποία βρέθηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία. Κάθε αναφορά είναι προσβάσιμη στην βάση με την λεπτομέρεια που αυτή προσφέρει (βιβλιογραφικά στοιχεία, περίληψη κλπ.)

 


4. Οι τοπικές βάσεις δεδομένων

 

Α. AGRICOLA Database

Τι είναι η AGRICOLA Database: Ως μία από τις περισσότερο εμπεριστατωμένες πηγές πληροφορίας των γεωπονικών και βιολογικών επιστημών των Η.Π.Α., η AGRICOLA (Agricultural Online Access) Database περιέχει βιβλιογραφικά δεδομένα για κείμενα πού έχει προμηθευτεί η National Agricultural Library (NAL) του U.S. Department of Agriculture (USDA). Ολόκληρη η β.δ. από το 1970 περιέχει 3,600,000 αναφορές σε άρθρα περιοδικών, μονογραφίες, θέσεις, ευρεσιτεχνίες, λογισμικό, οπτικοακουστικά μέσα και τεχνικές αναφορές που σχετίζονται με τις γεωπονικές επιστήμες. Η AGRICOLA χρησιμεύει για τον εντοπισμό άρθρων και βιβλιογραφικό έλεγχο της συλλογής της NAL. Η β.δ. καλύπτει επισταμένα νέες εκδόσεις παγκοσμίως σε γεωπονικά και σχετικά αντικείμενα. Η AGRICOLA ανανεώνεται μηνιαία.

Ποιός πρέπει να χρησιμοποιεί την AGRICOLA Database και γιατί:
Οποιοσδήποτε χρειάζεται πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με την γεωπονία για τον εντοπισμό βιβλιογραφίας από περιοδικά και μονογραφίες από τις Η.Π.Α. και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η θεματολογία της AGRICOLA περιέχει:

Agricultural Products

Feed Science

Natural Resources

Animal Science

Fertilizers

Pesticides

Aquaculture

Fibers and Textiles

Physiology

Biotechnology

Food and Nutrition

Plant and Animal

Botany

Forestry

Plant Sciences

Conservation

Horticulture

Pollution

Cytology

Human Ecology

Public Health

Agricultural Economics

Human Nutrition

Rural Sociology

Agricultural Education

Hydrology

Soil Sciences

Energy

Hydroponics

Veterinary Medicine

Engineering

Microbiology

Water Quality


Β. AGRIS Database

 

Τι είναι η AGRIS Database: Αυτή η διεθνής βάση δεδομένων περιέχει περισσότερο από 1 εκατομμύριο αρχεία και είναι σχεδιασμένη για να βοηθά τον εντοπισμό πληροφορίας που σχετίζεται με την παγκόσμια παραγωγή τροφής.  Η AGRIS, που είναι το αντίστοιχο της έντυπης έκδοσης AgrIndex, παράγεται από τον Παγκόσμιο οργανισμό Τροφής και Γεωργίας ( Food and Agriculture Organization (FAO)) των Ηνωμένων Εθνών.

Ποιά είναι η πηγή της AGRIS Database: Πάνω από 100 εθνικά και πολυεθνικά κέντρα παίρνουν μέρος στην συλλογή γεωπονικής βιβλιογραφίας από περιοδικά, βιβλία, αναφορές, και πρακτικά συνεδρίων. Κάθε χώρα που συμμετέχει στην AGRIS καταθέτει την πληροφορία που δημοσιεύεται στην επικράτεια της. Όλη η πληροφορία προέρχεται από πηγές εκτός Η.Π.Α. Ο FAO συντονίζει την ενέργεια με το παγκόσμιο πληροφοριακό του σύστημα, διευκολύνοντας την ανταλλαγή γεωπονικής πληροφορίας στις χώρες μέλη του. Η AGRIS είναι μία επεκτεταμμένη παγκόσμια συλλογή γεωπονικής πληροφορίας, που αντικατοπτρίζει τα ερευνητικά αποτελέσματα και την πληροφορία στην περιοχή της παραγωγής τροφής και γεωργικής ανάπτυξης.

Η θεματολογία της AGRIS περιέχει:

General Agriculture

Forestry

Geography and History

Animal Production

Education

Aquatic Science and Fisheries

Extension and Advisory Work

Machinery and Buildings

Administration and Legislation

Natural Resources

Ecomonics

Food Science

Development and Rural Sociology

Home Economics

Plant Production

Human Nutrition

Protection of Plants and Stored Products

Pollution

 


 

Γ. Wilson Biological & Agricultural Index

Τα Wilson Βιολογικά και Γεωπονικά Περιεχόμενα (Wilson Biological & Agricultural Index ) προσφέρουν βιβλιογραφικές πληροφορίες για περισσότερα από 250 βασικά παγκόσμια περιοδικά που δημοσιεύονται στην αγγλική γλώσσα στο χώρο των βιολογικών και γεωπονικών επιστημών. Η βάση περιέχει επίσης αναφορές σε ανασκοπήσεις βιβλίων, κεφάλαια και ετήσιες αναφορές, συμπληρώματα περιοδικών καί άρθρα. Βιογραφικά και γεωπονικά περιεχόμενα προσφέρουν ευρύτητα στην κάλυψη της θεματολογίας και σε σχετικά θέματα συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών, οικονομικών, μηχανολογίας, ζωοτεχνίας, βιοχημείας, βιολογίας, βιοτεχνολογίας, βοτανικής, κυτταρολογίας, οικολογίας, εντομολογίας, υδροβιολογίας, ιχθυολογίας, δασοπονίας, δενδροκομίας, μικροβιολογίας, διατροφής, φυσιολογίας, εδαφολογίας, κτηνιατρικής, και ζωολογίας.

 

Πηγή:

H.W. Wilson Company, The

Κάλυψη:

1983-Παρόν

Αντίστοιχο έντυπο:

Biological & Agricultural Index

Τύπος δεδομένων:

Bιβλιογραφικό

Αριθμός αρχείων:

542,000+

Ετήσια συμπληρ.:

56,700+

 

Θεματολογία:

  • Agriculture
  • Animal Science
  • Biochemistry
  • Biology
  • Botany
  • Cytology
  • Ecology
  • Engineering
  • Entomology
  • Environment
  • Food & Agriculture
  • Forestry
  • Genetics
  • Health Sciences
  • Horticulture
  • Life Sciences
  • Marine Sciences
  • Microbiology
  • Nutrition
  • Physiology
  • Plant Genetics
  • Public Health
  • Research & Development
  • Soils
  • Veterinary Science
  • Zoology

 

Δ. Derwent Biotechnology Abstracts

Τα Derwent Biotechnology Abstracts προσφέρουν βιβλιογραφική κάλυψη στα πλέον τρέχοντα και πρωτοποριακά επιστημονικά και τεχνικά ερευνητικά θέματα στον χώρο της βιοτεχνολογίας, με έμφαση τις εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Τα Derwent Biotechnology Abstracts πριέχουν περιλήψεις από πλέον των  1,200 παγκοσμίων επιστημονικών και τεχνολογικών περιοδικών, ευρεσιτεχνίες από 40 κέντρα ευρεσιτεχνίας, και παγκόσμιαα συνέδρια και συναντήσεις. Περισσότερα από το 30% των αρχείων στην β.δ. Derwent Biotechnology Abstracts περιέχει πληροφορίες παγκοσμίων ευρεσιτεχνιών .

Η Derwent Biotechnology Abstracts καλύπτει επίσης γενετική μηχανική, βιοχημική τεχνολογία, ζυμώσεις, κυτταροκαλιέργεια, και βιομηχανική διαχείρηση αποβλήτων. Κάθε ένα από τα 200,000+ αρχεία περιέχουν τίτλους των άρθρων των περιοδικών, συμπεριλαμβανομένου και του τίτλου του περιοδικού,  έναν δευτερεύοντα βελτιωμένο τίτλο, ειδικά διαμορφωμένους τίτλους για να καλύπτουν τις προόδους και τα περιεχόμενα νέων ευρεσιτεχνιών, πλήρη βιβλιογραφικά δεδομένα και συμπαγείς περιλήψεις που περιγράφουν την ερευνητική μεθοδολογία, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα. Επίσης περιλαμβάνονται τύποι και σχέδια.

 

Πηγή:

Derwent Information Ltd.

 

 

Κάλυψη:

1982-Παρόν

Αντίστοιχο Έντυπο:

Derwent Biotechnology Abstracts Journal

 

 

Τύπος δεδομένων:

Βιβλιογραφικά με περιλήψεις

Αριθμός αρχείων:

200,000+

Ετήσια συμπλήρ.:

16,000+

 

Θεματολογία:

  • Biology
  • Biotechnology
  • Chemicals
  • Food & Agriculture
  • Genetics
  • Health Sciences
  • Pharmaceutical
  • Plant Genetics
  • Science & Technology
  • Waste

 


 

Ε. ASFA (Aquatic Sciences and Fisheries   Abstracts )

 

Η ASFA είναι η β.δ. για τις επιστήμες που σχετίζονται με το νερό προσφέροντας πληροφορίες για παγκόσμιες εξελίξεις στην επιστήμη, τεχνολογία και διαχείριση θαλάσσιου και μή υδατικού περιβάλλοντος και οργανισμών.Η  ASFA παράγεται σε συνεργασία με τέσσερεις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και ένα αυξανόμενο δίκτυο εθνικών ερευνητικών κέντρων παγκοσμίως. Οι συμμετέχοντες από τα Η.Ε. είναι οι Food and Agriculture Organization, Intergovernmental Oceanographic Commission, U.N. Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea, και το U.N. Environment Programme.

Η ASFA προσφέρει περισσότερες από 550,000 αναφορές και περιλήψεις από την παγκόσμια έρευνα στις υδροεπιστήμες, συμπεριλαμβανομένων περιοδικών, πρακτικών συνεδρίων και άλλη σχετική βιβλιογραφία. Η θεματολογία περιλαμβάνει διαχείριση ιχθύων, πληθυσμιακές έρευνες, οικολογία, βιολογία και γενετική των υδρόβιων σπονδυλωτών και μή, θαλάσσια βιοτεχνολογία, προϊόντα και την χρήση τους, λιμνολογία, φυσική και χημική ωκεανογραφία, θαλάσσια γεωλογία, παρακολούθηση της μόλυνσης, πρόβλεψη, έλεγχος και αποτέλεσμα στο περιβάλλον, συντήρηση, ανανέωση και δημόσια υγεία.


Η  ASFA καλύπτει την παρακάτω θεματολογία: Biological Sciences and Living Resources; Ocean Technology, Policy and Non-Living Resources; Aquatic Pollution and Environmental Quality; Aquaculture; and Marine Biotechnology.

Πηγή:

Cambridge Scientific Abstracts
Intergovernmental Oceanographic Commission
U.N. Environment Programme
U.N. Food and Agriculture Organization (FAO)
U.N. Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea

Κάλυψη:

1978-Παρόν

Αντίστοιχο Έντυπο:

ASFA-1; ASFA-2; ASFA-3; ASFA Aquaculture; ASFA Marine Biotechnology

Τύπος δεδομένων:

Βιβλιογραφικά με περιλήψεις

Αριθμός αρχείων:

550,000+

Ετήσια συμπλήρ:

36,000+

 

Θεματολογία:

  • Aquaculture
  • Biology
  • Ecology
  • Environment
  • Marine Sciences
  • Oceanography
  • Pollution
  • Science & Technology
  • Water

 

 

 

 

Στ. FSTA (Food Science and Technology Abstracts)

Η FSTA είναι η διεθνώς ανεγνωρισμένη β.δ. για τις επιστήμες και τεχνολογίες τροφίμων (Food Science and Technology Abstracts database) . Είναι σχεδιασμένη για τις ανάγκες όσων αναζητούν ένα γρήγορη και αποδοτική πρόσβαση  στην παγκόσμια βιβλιογραφία των επιστημών και τεχνολογιών τροφίμων και ποτών. Καλύπτει την επιστήμη τροφίμων, βρώσιμα προϊόντα και συσκευασία τροφίμων. Η β.δ. περιέχει  550,000 βιβλιογραφικά αρχεία από το 1969 μέχρι σήμερα. Η FSTA περιέχει πληροφορίες από παγκόσμια επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων, όπως και πληροφορίες από ευρεσιτεχνίες. Βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, αναφορές, φυλλάδια, νομολογία κλπ. Όλες οι περιλήψεις είναι στα αγγλικά από υλικό που αρχικά εκδίδεται σε 40 διαφορετικές γλώσσες.

 

Πηγή:

International Food Information Service (IFIS)

Κάλυψη:

1969-Σήμερα

Αντίστοιχο Έντυπο:

Food Science and Technology Abstracts (FSTA)

Τύπος δεδομένων:

Βιβλιογραφικά με περιλήψεις

Αριθμός αρχείων:

550,000+

Ετήσια συμπλήρ.:

20,000+

 

Θεματολογία:

  • Beverages
  • Biochemistry
  • Biotechnology
  • Dairy Science
  • Food & Agriculture
  • Government Regulations
  • Health & Safety
  • Health Sciences
  • Marketing
  • Microbiology
  • Nutrition
  • Packaging
  • Pesticides
  • Public Health
  • R & D
  • Science & Technology
  • Toxicology

 


 

5.    Άσκηση

 

 

Σε αυτή την άσκηση θέλουμε να αναζητήσουμε βιβλιογραφικές πληροφορίες που αφορούν άρθρα για θέματα γεωπονίας.

 

Αναζήτηση πληροφοριών για την μωσαϊκή του καπνού ή την διοξίνη στα κοτόπουλα

 

 

  1. Αρχικά θα επιλέξουμε τις βάσεις που θα συμπεριλάβουμε στην αναζήτηση.

 

Ανακτήστε άρθρα που αφορούν την μωσαϊκή του καπνού ή που σχετίζονται με την διοξίνη στα κοτόπουλα.

 

. Συνδεθείτε με την ιστοσελίδα του εξυπηρετητή β.δ. του ΓΠΑ ( http://library.aua.gr/gr/baseis.htm ) και επιλέξτε μία από τις βάσεις που πιστεύετε ότι θα βρείτε σχετικές πληροφορίες.  Αφού δώσετε τον κωδικό εισόδου επιλέξτε πάλι μία από τις  διαθέσιμες βάσεις. Εισάγετε τον  όρο αναζήτησης  (π.χ. mosaic ή dioxin) και πατήστε Enter. Για να κάνετε την επιλογή σας πιό εντοπισμένη  χρησιμοποιήστε το build search και εισάγετε τις λέξεις (tobacco ή chicken) και (mosaic ή dioxin) και πατήστε Enter. Κάνετε κλικ στο  "search" για να δείτε λεπτομέρειες των σχετικών άρθρων απο την Β.Δ.

 

 

Η αναζήτηση: tobaco or mosaic τι επιτυγχάνει;

 

Υπάρχει κάποιο άρθρο σχετικό με  το πρόσφατο πρόβλημα των διοξινών στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα;

 

Υπάρχουν διοξίνες στα ψάρια;

 


 


Τμήμα

Γ

 HEAL-Link

 

Περιεχόμενα

 

1)      Η πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά.

2)      Άσκηση

 


  1. Η φιλοσοφία της βάσης

 

HEAL-Link

Σύντομη περιγραφή

Τι είναι το HEAL LINK ;

Η HELLENIC ACADEMIC LIBRARIES LINK είναι το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ που λειτουργεί υπό μορφή κοινοπραξίας και αποτελείται από τα 32 Ελληνικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (18 ΑΕΙ και 14 ΤΕΙ), την Ακαδημία Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. .

Στόχοι του Δικτύου είναι:

Η HEAL LINK είναι ήδη μέλος στην International Coalition of Libraries Consortia, έναν διεθνή οργανισμό για την προώθηση των συνεργατικών προσπαθειών μεταξύ βιβλιοθηκών διεθνώς.

 


 

 

 

Ποιο είναι το έργο του Δικτύου;

·         Συντάχθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές λογισμικού και υλικού για τον Συλλογικό Κατάλογο και προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την προμήθειά τους.

o        Έγινε ή αξιολόγηση των συλλογών των περιοδικών (αναλυτική καταγραφή, αποτύπωση της χρήσης τους, αντιστοίχιση με τα τρέχοντα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα κάθε ιδρύματος κλπ).

          Η επιλογή των περιοδικών των κατηγοριών αυτών έγινε με κριτήρια :

o        το κοινό ενδιαφέρον για τις θεματικές αυτές κατηγορίες από τα ιδρύματα – μέλη μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των ερευνητικών δραστηριοτήτων τους,

o        το μεγάλο αριθμό των εκδιδόμενων περιοδικών και συνδρομών στις κατηγορίες αυτές,

o        το μεγάλο κόστος συνδρομών των περιοδικών αυτών για τα ιδρύματα – μέλη του Δικτύου, και

o        τη σημασία της έγκαιρης ενημέρωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας πάνω στις εξελίξεις που σημειώνονται στις επιστήμες αυτές.

·         Προχώρησε σε άμεσες επαφές, διαπραγματεύσεις και τελικά σε συμφωνίες με τις παρακάτω υπηρεσίες ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης :

o        Elsevier Science B.V.

o        OCLC FirstSearch

o        Wilson's OMNI Megafile

o        Springer-Verlag

o        Kluwer

o        Academic Press

o        MCB

Κύρια κριτήρια για την επιλογή των παραπάνω υπηρεσιών υπήρξε η δυνατότητα παροχής on line ηλεκτρονικής πρόσβασης σε περιεχόμενα, abstracts και τα full text αρχεία επιστημονικών περιοδικών σε θεματικές κατηγορίες σχετικές με τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές κατευθύνσεις και ανάγκες των ιδρυμάτων – μελών του Δικτύου.

·         Δημιουργήθηκε το Διαπανεπιστημιακό σύστημα ψηφιακής βιβλιοθήκης για την ηλεκτρονική τεκμηρίωση της σύγχρονης ελληνικής γκρίζας βιβλιογραφίας, το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ (http://artemis.cslab.ece.ntua.gr/) το οποίο είναι μια μια ολοκληρωμένη κατανεμημένη μονάδα Ηλεκτρονικής Τεκμηρίωσης.  Σκοπός του ΑΡΤΕΜΙΣ είναι η συστηματική αρχειοθέτηση και διαδοση της πνευματικής παραγωγής των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας (διπλωματικές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες, τεχνικές αναφορές, σημειώσεις διδασκαλίας κ.α.), με τη βοήθεια της τεχνολογίας των ψηφιακών βιβλιοθηκών.

 

2. Άσκηση

 

Συνδεθείτε με την HEAL-Link απ’ευθείας (http://heal-l.physics.auth.gr/heal-linksearch) ή μέσω της βιβλιοθήκης του ΓΠΑ (http://library.aua.gr/gr/baseis.htm) . Αναζητήσατε από τα περιοδικά του οίκου Elsevier ένα άρθρο που αναφέρεται στην ασθένεια των τρελών αγελάδων.  Πόσα άρθρα βρήκατε;



Τμήμα

Δ

Η βάση επιστημονικών περιοδικών του οίκου SWETS

Περιεχόμενα

1)      Ηλεκτρονική διεύθυνση , κωδικοί εισόδου.

2)      Η φιλοσοφία της βάσης και τα περιοδικά του οίκου.

3)      Αναζήτηση υλικού από τα επιλεγμένα περιοδικά

α. Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά

β. Πίνακας περιεχομένων

4)      Άσκηση

 


 

1. Ηλεκτρονική διεύθυνση , κωδικοί εισόδου.

 

Κωδικοί χρηστών:

ΙI. Για την βάση περιοδικών του οίκου SWETS (http://www.swetsnet.nl)

n        Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας                        8180006.biotech

Κωδικοί εισόδου:

ΙI. Για την βάση περιοδικών του οίκου SWETS (http://www.swetsnet.nl)

n        Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας                        biotech11

 

2. Η φιλοσοφία της βάσης και τα περιοδικά του οίκου.

 

 


 


Τμήμα

Ε

 PEST CABWeb

 

Περιεχόμενα

 

3)      Η φιλοσοφία της βάσης

4)      Η πρόσβαση στην PEST CABWeb .

5)      Άσκηση

 


  1. Η φιλοσοφία της βάσης

 

CAB INTERNATIONAL

Σύντομη περιγραφή

Η CAB INTERNATIONAL (CABI) είναι ένας παγκόσμιος διακυβερνητικός που ιδρύθηκε το οργανισμός 1928. Ανήκει στα κράτη μέλη που σήμερα αριθμούν τους 40. Ο οργανισμός είναι οικονομικά αυτοδύναμος από την πώληση πληροφοριακών προϊόντων και υπηρεσιών, προγραμμάτων έρευνας, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, εκπαιδεύσεις κ.λ.π. Η CABI έχει σκοπό την βελτίωση της ανθρώπινης διαβίωσης παγκόσμια διαμέσου της διάδοσης, εφαρμογής και παραγωγής επιστημονικής γνώσης σε υποστήριξη της ανάπτυξης, με έμφαση στην γεωπονία, δασοπονία, ανθρώπινη υγεία και διαχείρηση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση τις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν για την διαχείρηση ζιζανίων και φορέων ασθενειών και τους  ευρύτερους σκοπούς της CAB INTERNATIONAL, όπως και για τις δράσεις της  CABI, μέρος τις οποίες είναι και η έκδοση βιβλίων, περιοδικών και ηλεκτρονικών προϊόντων.


CABI και διαχείρηση ζιζανίων

Biological Science and Services

CAB INTERNATIONAL Βιολογικές Επιστήμες και Υπηρεσίες συγκεντρώνονται σε δύο κέντρα:

Οι υπηρεσίες διαχείρισης παρασίτων που παρέχονται είναι:

 

2. Η πρόσβαση στην PEST CABWeb

 

Η πρόσβαση στα ηλεκτρονικά Abstracts των περιοδικών της CAB που προμηθεύεται σε έντυπη μορφή η Βιβλιοθήκη του ΓΠΑ γίνεται από τον εξυπηρετητή PEST CABWeb  στο site της CABI  με την χρήση του Netscape ή Explorer στην διεύθυνση (http://pest.cabweb.org) από οποιοδήποτε PC στο ΓΠΑ χωρίς την χρήση ειδικών κωδικών εισόδου.

PEST CABWeb
Καλύπτει εντομολογία, νηματολογία, παρασιτολογία, βιολογικός έλεγχος, φυτοπαθολογία, και άλλα θέματα σχετικά με την διαχείρηση ζιζανίων. Το
PEST CABWeb προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό επιστημονικής εξειδίκευσης και πληροφόρησης.


© 1998 CABI Publishing
Wallingford, Oxon, OX10 8DE, UK
Tel: +44 (0)1491 832111

Fax: +44 (0)1491 833508
cabi@cabi.org

10 East 40th Street, Suite 3203
New York, NY 10016, USA
Tel: +1 212 481 7018
Toll-free: 800 528 4841
Fax: 212 686 7993

cabi-nao@cabi.org

 

Bulletin of Entomological Research
Biocontrol News and Information
Nematological Abstracts
Review of Agricultural Entomology
Review of Medical and Veterinary
   Entomology
Review of Plant Pathology
Weed Abstracts

Crop Protection Compendium
   Information and Support
Descriptions of Fungi and Bacteria
Pest Identification
Pest Management Research and
   Training
Calendar of Crop Protection Events
Herbicide Names - Common and
   Chemical

 

 

3. Άσκηση

 

Αναζητήσατε απο το Bulletin of Entomological Research τα abstracts των άρθρων του τεύχους Ιούνιος 1999 και επιλέξτε αυτά που αφορούν διαφοροποιήσεις εντόμων με μοριακή βιολογία. Πόσα άρθρα επιλέξατε;

 


 

Παράρτημα Α

Κωδικοί χρηστών:

Ι. Για την INSIDE της Βρετανικής Βιβλιοθήκης (http://inside.bl.uk:443)

n        Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας                        biotech

ΙI. Για την βάση περιοδικών του οίκου SWETS (http://www.swetsnet.nl)

n        Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας                        8180006.biotech

Κωδικοί εισόδου:

Ι. Για την INSIDE της Βρετανικής Βιβλιοθήκης (http://inside.bl.uk:443)

n        Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας                        biotech11

ΙI. Για την βάση περιοδικών του οίκου SWETS (http://www.swetsnet.nl)

n        Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας                        biotech11

 


 

Παράρτημα Β

 

 

Μερικές χρήσιμες διευθύνσεις δικτύου που σχετίζονται με την βιβλιογραφική αναζήτηση

Library Associated Internet Sites

 

Ελληνικά πανεπιστήμια

 

www.aua.gr                Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

www.ntua.gr               Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

 

Ευρωπαϊκή Ένωση

 

www.cordis.lu                  Βάση δεδομένων CORDIS Ευρωπαική Ενωση

www.europa.eu.int          Ευρωπαική Ενωση

www.wau.nl/natura          Natura

 

Διεθνής αναζήτηση βιβλιοθηκών

http://www.ohiolink.edu/cgi-bin/libweb-search.pl

 

Βιβλιοθήκες

 

www.lcweb.loc.gov                      Library of Congress

www.uspto.gov                            US Patent Office

www.nalusda.gov                        US National Agr. Library

www.bib.wau.nl/agralin/waulib.html       Univ. of Wagenigen.Library

www.leeds.ac.uk/library/             Univ. of Leeds Library

www.bl.uk                               British Library

grc.ntis.gov                            US Gov. Research Center

 

Εκδότες

 

www.lights.com/publisher/    Διεθνής αναζήτηση Εκδοτών

www.elsevier.nl                Elsevier Publisher

www.livanis.gr                  Εκδόσεις Λιβάνη

www.macmillan.com             Macmillan Publisher

 

Διεθνή περιοδικά

 

www.sciencemag.org           Science

www.nature.com              Nature

www.nationalgeographic.com National Geographic

www.pest.cabweb.org          Pest CAB