Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Υγιεινή τροφίμων και εγκαταστάσεων βιομηχανιών τροφίμων - Παναγιώτης Σκανδάμης
1. Εισαγωγή περιεχόμενα
Σκοπός εκπαιδευτικού υλικού

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό απευθύνεται σε φοιτητές της Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων και αφορά τους Τομείς:

(α) Υγιεινή & Ασφάλεια Τροφίμων,
(β) Ανάπτυξη και Εφαρμογή Σχεδίου HACCP και
(γ) Σύγχρονες Έννοιες σχετικά με την Ασφάλεια των Τροφίμων (π.χ. Ανάλυση Επικινδυνότητας, Κατάλληλο Επίπεδο Προστασίας, Αντικειμενικοί Στόχοι Ασφάλειας Τροφίμων).

Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό εργαλείο διαλέξεων, πρακτικής άσκησης ανά ενότητα με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και ηλεκτρονική βιβλιογραφία, που περιλαμβάνει άρθρα, βιβλία, εκπαιδευτικά videos και χρήσιμες συνδέσεις σε ιστοσελίδες οργανισμών και Πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται στην Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων. Η δομή του υλικού είναι φιλική προς τον χρήστη ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί σε ατομικό επίπεδο από εκπαιδευόμενους που δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία με τους Η/Υ. Επομένως, ο εκπαιδευόμενος έχει τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό του υπολογιστή, να πλοηγηθεί μέσα στις σελίδες του εκπαιδευτικού υλικού, προκειμένου να ενημερωθεί για τη θεωρία που υποστηρίζει τις προαναφερθείσες ενότητες και να μελετήσει τη σχετική βιβλιογραφία, ενώ η αφομοίωση της παρεχόμενης γνώσης διασφαλίζεται με την επίλυση των ασκήσεων πολλαπλής επιλογής.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κυρίους, Γεώργιο-Ιωάννη Νυχά (Καθηγητή), Ιωάννη Σοφό (Καθηγητή), Ελευθέριο Δροσινό (Επ. Καθηγητή) και Κωσταντίνο Κουτσουμανή (Επ. Καθηγητή) για την παροχή υλικού και γνώσεων στη διαμόρφωση του υλικού των διαλέξεων (αρχεία PowerPoint).

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Διδάκτορα κυρία Αντωνία Γουναδάκη, για την πολύτιμη συμβολή της στην αναζήτηση, συλλογή και αξιολόγηση της ηλεκτρονικής βιβλιογραφίας καθώς και στη διαμόρφωση των ασκήσεων πολλαπλής επιλογής με τρόπο εύληπτο και εκπαιδευτικά λειτουργικό.