Ω-6 και trans λιπαρά οξέα

Αντώνης Ζαμπέλας
Επίκουρος Καθηγητής Διατροφής
Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα.  

Τα ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα περιέχονται σε μεγάλο εύρος τροφίμων, αλλά η κύρια πηγή τους είναι τα φυτικά έλαια. Η αντικατάσταση των υδατανθράκων της δίαιτας από το λινελαϊκό οξύ ( C 18:2), το κύριο ω-6 πολυακόρεστο λιπαρό οξύ της δίαιτας, οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Επίσης, όταν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα δίαιτας με περιορισμένη πρόσληψη λίπους αντικατασταθούν από ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα επίπεδα LDL και HDL χοληστερόλης μειώνονται (1). Συνολικά, ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών οξέων, είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικός στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης του ορού σε σχέση με την αύξηση της πρόσληψης πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (2,3). Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ο λόγος πολυακόρεστα προς κορεσμένα λιπαρά οξέα για την αξιολόγηση της σύνθεσης σε λιπαρά οξέα τροφίμων και διαιτολογίων. Ο λόγος αυτός δεν συστήνεται πλέον καθώς δεν διαχωρίζει τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που αυξάνουν την χοληστερόλη από εκείνα με ουδέτερη δράση. Η κύρια δράση των ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων είναι η αύξηση των ηπατικών υποδοχέων της LDL αλλά και η μείωση της σύνθεσης της LDL (4). A ντίθετα, επειδή υψηλή πρόσληψη λινελαϊκού οξέος έχει συσχετισθεί με αυξημένη επιδεκτικότητα της LDL σε οξείδωση αλλά και με αύξηση προ-φλεγμονωδών και προ-θρομβογόνων παραγόντων, θεωρείται ότι η πρόσληψη του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 5-8% της ενέργειας (5,6).

Τα trans στερεοϊσομερή του φυσικού cis -λινελαϊκού οξέος παράγονται κατά την διαδικασία υδρογόνωσης που χρησιμοποιείται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων για τη στερεοποίηση των ακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα αυξημένης σκληρότητας λίπη, όπως οι «σκληρές» μαργαρίνες, περιέχουν περισσότερα trans λιπαρά οξέα σε σχέση με πιο μαλακές μαργαρίνες, αλλά πλέον νέοι μέθοδοι παραγωγής έχουν πλέον ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των trans λιπαρών οξέων από τις μαργαρίνες. Trans λιπαρά οξέα υπάρχουν επίσης στο λίπος του μοσχαριού, το βούτυρο και το λίπος του γάλακτος, αλλά σε μικρές ποσότητες. Τα μπισκότα που παρασκευάζονται από μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια περιέχουν 3% με 9% trans λιπαρά οξέα, ενώ πολλά είδη πρόχειρου φαγητού ( fast food , snack ) περιέχουν από 8% με 10% trans λιπαρά οξέα. Το 50% των trans λιπαρών οξέων που λαμβάνονται με τη δίαιτα προέρχονται από ζωικής προέλευσης τρόφιμα ενώ το υπόλοιπο 50% οφείλεται στα υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

Αποτελέσματα επιδημιολογικών μελετών υποστηρίζουν ότι η αυξημένη πρόσληψη trans λιπαρών οξέων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (7,8). A ντίθετα σε μία πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη στην Ολλανδία, όπου η πρόσληψη trans λιπαρών οξέων έχει μειωθεί, παρατηρήθηκε ότι ο σχετικός κίνδυνος για την παρατηρηθείσα διαφορά 2% επί της ενέργειας ήταν 1,28 (95% CI 1,01-1,61) (9). Μεταβολικές μελέτες υπέδειξαν ότι το ελαϊδικό οξύ, το trans ισομερές του ελαϊκού οξέος, έχει υπερχοληστερολαιμική δράση σε σύγκριση με τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης όταν συγκρίνεται με το μυριστικό και λαυρικό οξύ (2). Η πρόσληψη trans λιπαρών οξέων σε επίπεδο του 3% των συνολικά προσλαμβανόμενων θερμίδων αυξάνει την LDL χοληστερόλη, σε μικρότερο όμως βαθμό σε σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (10). Η αυξημένη πρόσληψη trans λιπαρών οξέων στο 6% των συνολικών θερμίδων μειώνει ταυτόχρονα τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (11), με τη σχέση να είναι δοσοεξαρτώμενη ενώ πρόσληψη trans λιπαρών οξέων της τάξεως του 9% επί της ενέργειας επιδεινώνει και την ενδοθηλιακή λειτουργία (12).

Τέλος, σημαντικός αριθμός κλινικών μελετών υποδεικνύουν ότι τα trans λιπαρά οξέα αυξάνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, σε σύγκριση με τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (13-15).

B ιβλιογραφία

  • Wijendran V, Hayes KC. Dietary n-6 and n-3 fatty acid balance and cardiovascular health. Ann Rev Nutr 2004;24:597-615.
  • Kris-Etherton PM, Yu S. Individual fatty acid effects on plasma lipids and lipoproteins: Human studies. Am J Clin Nutr 1997;65(suppl 5):1628S-44S.
  • Grande F, Anderson JT, Keys A. Diets of different fatty acid composition producing identical serum cholesterol levels in man. Am J Clin Nutr 1972;25:53-60.
  • Woollett LA, Spady DK, Dietschy JM. Saturated and unsaturated fatty acids independently regulate low density lipoprotein receptor activity and production rate. J Lipid Res 1992;33:77-88.
  • Finnegan YE, Howarth D, Minihane AM, Kew S, Miller GJ et. Plant and marine derived (n-3) polyunsaturated fatty acids do not affect blood coagulation and fibrinolytic factors in moderately hyperlipidemic humans. J Nutr 2003;133:2210-13.
  • Wallace FA, Miles EA, Calder PC. Comparison of the effects of linseed oil and different doses of fish oil on mononuclear cell function in healthy human subjects. Br J Nutr 2003;89:679-89.
  • Kromhout D, Menotti A, Bloemberg BP, Aravanis C, Blackburn H, Buzina R, Dontas AS, Fidanza F, Giampaoli S, Jansen A, Karvonen M, Katan M, Nissinen A, Nedeljkovic S, Pekkanen J, Pekkarinen M, Punsar S, Rasanen L, Simic B, Toshima H. Dietary saturated and trans fatty acids and cholesterol and 25-year mortality from coronary heart disease: The Seven Countries Study. Prev Med 1995;24:308-15.
  • Willett WC, Stamfer MJ, Manson JE, Colditz GA, Speizer FE, Rosner BA, Sampson LA, Hennekens CH. Intake of trans fatty acids and risk of coronary heart disease among women. Lancet 1993;341:581-5..
  • Oomen CM, Ocke MC, Feskens EJM, van Erp-Baart M-A J, Kok FJ, Kromhout D. Association between trans fatty acids intake and 10-year risk of coronary heart disease in the Zutphen Elderly Study: a prospective population-based study. Lancet 2001;357:746-51.
  • Judd JT, Cleridence BA, Muesing RA, Wittes J, Sunkin ME, Rodczasy JJ. Dietary trans fatty acids: Effects on plasma lipids and lipoproteins of healthy men and women. Am J Clin Nutr 1994;59:861-8.
  • Ascherio A, Katan MB, Zock PL, Stampfer MJ, Willett WC. Trans-fatty acids and coronary heart disease. N Engl J Med 1999;340:1994-8.
  • de Roos NM, Bots ML, Katan MB . Replacement of dietary saturated fatty acids by trans fatty acids lowers serum HDL cholesterol and impairs endothelial function in healthy men and women. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2001;21:1233-7.
  • Lichtenstein AH, Ausman LM, Jalbert SM, Schaefer EJ. Effects of different forms of dietary hydrogenated fats on serum lipoprotein cholesterol levels. N Engl J Med 1999;340:1933-40.
  • Judd JT, Baer DJ, Clevidence BA, Muesing RA, Chen SC, Weststrate JA, Meijer GW, Wittes J, Lichtenstein AH, Montserrat VB, Schaefer EJ. Effects of margarine compared with those of butter on blood lipid profiles related to cardiovascular disease risk factors in normolipemic adults fed controlled diets. Am J Clin Nutr 1998;68:768-77.
  • Noakes M, Clifton PM. Oil blends containing partially hydrogenated or interesterified fats: differential effects on plasma lipids. Am J Clin Nutr 1998;68:242-7.