Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αντιπροσωπεύουν την πιο άμεσα διαθέσιμη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό καθώς παρέχουν το 50-55% της αναγκαίας ποσότητας αυτής. Υπάρχουν δύο τύποι υδατάνθράκων, οι απλοί ή αλλιώς σάκχαρα και οι σύνθετοι με τη μορφή αμύλου. Και στις δύο περιπτώσεις η δομική μονάδα των ενώσεων είναι η γλυκόζη και η ενέργεια που παρέχεται στον οργανισμό είναι 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Οι απλοί υδατάνθρακες πέπτονται έυκολα και γρήγορα από το οργανισμό, έχουν συνήθως γλυκιά γεύση και βρίσκονται σε τροφές όπως τα μπισκότα, τα γλυκά, τα αναψυκτικά αλλά και σε πολλά φρούτα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αποτελούν πιό πολύπλοκα μόρια, πέπτονται πίο αργά και υπερτερούν των απλών καθώς μπορούν να αποθηκευτούν με τη μορφή γλυκογόνου και να χρησιμοποιηθούν όταν τους χρειαστεί ο οργανισμός (έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη), ενώ επιπλέον είναι πιό πλούσιοι σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ρύζι είναι τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες. Πριν χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό χρειάζεται να διασπαστούν σε γλυκόζη, η οποία στη συνέχεια μεταφέρεται στο αίμα. Η γλυκόζη διαδραματίζει απο τους σπουδαιότερους και πολυπλοκότερους ρόλους στον οργανισμό. Είναι η σημαντικότερη πηγή καυσίμων ρυθμιζοντας έτσι και το μεταβολισμό ενώ παράλληλα αποτελεί πρώτη ύλη βιοσύνθεσης συστατικών του οργανισμού μεγάλης βιολογικής σημασίας και άμεσα ή έμμεσα παίρνει μέρος σε όλες τις λειτουργίες του.