Ελαιόλαδο

 

Το ελαιόλαδο είναι εδώ και χρόνια γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Είναι απαραίτητο στον οργανισμό για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D , E , και Κ. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που εφοδιάζουν με ενέργεια τον οργανισμό μέσω της σύνθεσης των λιπιδίων, ενώ παράλληλα συμβάλλουν και στην υγεία της καρδιάς. Λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε(φυσικό αντιοξειδωτικό), το ελαιόλαδο συμβάλλει στην επιβράδυνση της γήρανσης και στην ισορροπία του μεταβολισμού, καθώς και στη σωστή ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία. Παρά την αναμφισβήτητα υψηλή ενεργειακή του πυκνότητα δεν συνίσταται η μειωμένη κατανάλωσή του καθώς αυτό συνεπάγεται και τη μείωση πρόσληψης λαχανικών και οσπρίων, τα οποία συχνά μαγειρεύονται με ελαιόλαδο.