Βιταμίνες

Οι βιταμίνες ειναι οργανικές ουσίες που βρίσκονται στις τροφές που καταναλώνουμε και είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις λιποδιαλυτές και τις υδατοδιαλυτές. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες βρίσκονται αποθηκευμένες στους λιπώδεις ιστούς στο σώμα μας μέχρι τη στιγμή που θα τις χρειαστεί ο οργανισμός μας, και είναι οι εξής τέσσερις: A , D , E και Κ. Αντίθετα , οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες που παρέχονται μόνο μέσω της διατροφής δεν αποθηκεύονται όπως οι προηγούμενες αλλά αν δεν χρησιμοποιηθούν αποβάλλονται γι’αυτό και πρέπει να προσλαμβάνονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι αυτές του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C και η βιταμίνη D .

Οι βιταμίνες βρίσκονται σε διαφορετικές τροφές και κάθε μία ξεχωριστά παίζει ιδιαίτερο ρόλο για τον οργανισμό:

Βιταμίνη Α (ρετινόλη)

Η βιταμίνη Α έχει πολύ μεγάλη σημασία για την υγεία των ματιών και της επιδερμίδας. Έλλειψη της βιταμίνης από τον οργανισμό προκαλεί διακοπή της ανάπτυξης, ελαττωμένη όραση, δερματοπάθειες και προβλήματα στα νεφρά.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι:

  • Ιχθυέλαια
  • Συκώτι
  • Αυγό
  • Γάλα
  • Ενισχυμένα τρόφιμα(δημητριακά, χυμοί φρούτων,κ.α)

Σύμπλεγμα βιταμινών Β  

Είναι μία ομάδα βιταμινών ιδαίτερης βιολογικής αξίας αφού οι περισσότερες βιταμίνες που ανήκουν εδώ αποτελούν προσθετικές ομάδες πολλών ενζύμων. Ο οργανισμός χρειάζεται μία σταθερή ποσότητα αυτών καθημερινά ενώ επιπλέον οι βιταμίνες αυτές αλληλοσυμπληρώνονται και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα η μία της άλλης. Είναι η πιο σημαντική ομάδα βιταμινών για το νευρικό σύστημα και βρίσκονται κυρίως στο ψωμί, τη μαγιά, το κρέας, το συκώτι και το γάλα.

Αναλυτικότερα:

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)  

Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεφρών και για το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Ανοίγει την όρεξη, καταπολεμά το άγχος και προκαλεί ευεξία. Όταν υπαρχει έλλειψη, δημιουργούνται προβλήματα νευρικότητας , ανορεξίας και κόπωσης. Επίσης είναι δυνατή η εμφάνιση των συμπτωμάτων της ασθένειας BERI - BERI (ανορεξία, γαστρεντερίτιδα, δυσπεψία, νυεραλγίες, καρδιακή ανεπάρκεια).

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β1 είναι:

 

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)

Συντελεί στη κανονική ανάπτυξη του οργανισμού, στην ομαλή λειτουργία της καύσης, στην αναπαραγωγή, την έκκριση γάλακτος αλλά και την εξασφάλιση της υγείας του δέρματος, των ματιών και του στόματος. Μειωμένη πρόσληψη προκαλεί συμπτώματα όπως αναιμία, τριχόπτωση, γλωσσίτιδα, προβλήματα στην όραση.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β2 είναι:

 

Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)  

Γνωστή και ως πυριδοξίνη, η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των πρωτεινών, τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και την υγεία του νευρικού συστήματος. Ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση ενέργειας. Σε περίπτωση μειωμένης πρόσληψης παρουσιάζονται συμπτώματα που σχετίζοναται με το νευρικό σύστημα ή δερματίτιδες.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι:

 

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη)

Η νιασίνη συντελεί στην ανάπτυξη και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού και του πεπτικού συτήματος ενώ επιπλέον έχει αγγειοδιασταλτική δράση. Όταν η προσληψη είναι μειωμένη παρατηρούνται δερματικές παθήσεις, νευρικές διαταρραχές καθώς και η ασθένεια πελλάγρα (κόπωση, κεφαλαλγία, δερματίτιδα, ανορεξία)

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β3 είναι:

 

Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)

Είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του δέρματος κα των μαλλιών. Επιπλέον βοηθά στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών για παραγωγή ενέργειας αλλά και στην παραγωγή χοληστερόλης. Στην έλλειψη του παντοθενικού οξέος οφείλονται συμπτώματα όπως διαταρραχές του πεπτκού και του νευρικού συτήματος.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β5 είναι:

 

Βιταμίνη Β10 (φυλλικό οξύ)

Ο ρόλος του φυλλικού οξέος στον οργανισμό σχετίζεται με την αναπαραγωγή και την ωρίμανση των κυττάρων του αίματος και του μυελού των οστών. Όταν είναι μειωμένη η πρόσληψή της παρατηρείται αναιμία, γαστρεντερικά προβλήματα, εξάνλτηση.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β10 είναι:

 

Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη)

Η βιταμίνη Β12 βοηθά στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων με δράση κατά της αναιμίας ενώ παράλληλα συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 είναι:

 

Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής κατάστασης των ιστών του σώματός μας όπως οι μύες ή τα ούλα. Επιπλέον είναι γνωστή η πολύ σημαντική συμβολή της στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι:

 

Βιταμίνη D  

Η βιταμίνη D , γνωστή και ως αντιρραχητική βιταμίνη είναι απαραίτητη για την ομαλή οστεοποίηση και τη διάπλαση των δοντιών. Όταν δεν υπάρχει σε ικανοποιητικό ποσοστό τα οστά εμφανίζονται μαλακά και εύκαμπτα. Αβιταμίνωση D στην παιδική ηλικία προκαλεί την ασθένεια ραχίτιδα κατα την οποία τα κόκκαλα παραμορφώνονται λόγω ελαττωμένης περιεκτικότητας σε ανόργανα άλατα. Τα παραπάνω συμπτώματα προκαλούνται από τη δράση της στη ρύθμιση που εξασκεί στο μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου, καθώς όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D συνεπάγεται ανεπαρκής εναπόθεση ασβεστίου και φωσφόρου στα οστά.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι:

Επιπλέον, υπάρχουν τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D όπως π.χ μαργαρίνες και τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι σημαντικό ρόλο για την περιεκτικότητα των τροφών σε αυτή τη βιταμίνη παίζει η ηλιακή ακτινιβολία π .χ τα αυγά το καλοκαίρι περιέχουν τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης D απ’ότι περιέχουν το χειμώνα.

 

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, σχετίζεται με την εξασφάλιση της φυσιολογικής κατάστασης των μυών και η έλλειψή της επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία της καρδιάς. Αποτελεί επιπλέον φυσικό αντιοξειδωτικό, συμβάλλει στην επιβράδυνση της γήρανσης και στην ισορροπία του μεταβολισμού καθώς και στη σωστή ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι:

 

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ παίζει ιδαίτερα σημαντικό ρόλο γαι την πήξη του αίματος.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι: