Λίπος

Το λίπος στον οργανισμό είναι το κύριο μέσο αποθήκευσης ενέργειας. Επιπλέον είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των λιποδιαλυτων βιταμινών A , D , E και Κ αλλά και για τη σύνθεση ορμονών. Σε γενικές γραμμές όλοι οι ιστοί του σώματος εκτός από το κεντρικό νευρικό σύστημα χρησιμοποιούν το λίπος για να λειτουργήσουν. Στις τροφές που καταναλώνουμε το λίπος βρίσκεται κυρίως υπό τη μορφή κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών οξέων.

 

Kορεσμένα λιπαρά

E ίναι κυρίως ζωικής προέλευσης, επομένως βρίσκονται σε τροφές όπως:

Ενώ είναι δυνατό να προέρχονται και από φυτικά έλαια π.χ καρύδα. Τα κορεσμένα λιπαρά δεν έχουν ευργετικές επιδράσεις στην υγεία καθώς αυξάνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης και οδηγούν σε καρδιοαγγειακά νοσήματα επομένως συστύνεται η όσο το δυνατόν περιορισμένη κατανάλωσή τους

 

Ακόρεστα λιπαρά

Τα ακόρεστα λιπαρά είναι φυτικής προέλευσης κυρίως, που σημαίνει οτι βρίσκονται σε τροφές όπως:

ενώ βρίσκονται και σε ορισμένα ψάρια όπως ο σολωμός υπό τη μορφή των λεγόμενων ω-3 λιπαρών οξέων. Στα ακόρεστα λιπαρά οξέα περιλάμβάνονται τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο ελαιόλαδο και τα πολυακόρεστα λιπαρά τα οποία αποτελούν απαραίτητα συστατικά των φωσφολιπιδίων των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του οργανισμού. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ονομάζονται και απαραίτητα λιπαρά οξέα και πρέπει οπωσδήποτε να προσλαμβάνονται μέσω της τροφής. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή ακόρεστα λιπαρά μειώνεται το επίπεδο της LDL (‘κακής’) χοληστερίνης ενώ αντίθετα αυξάνεται το επίπεδο της HDL (‘καλής’) χοληστερίνης.

Το λίπος περιέχεται σε πάρα πολλές τροφές τις οποίες καταναλώνουμε γι’αυτό και δεν υπάρχει συνιστώμενη ημέρήσια ποσότητα πρόληψης. Παρόλο που το λίπος παίζει σημαντικότατο ρόλο για τη λειτουργία του οργανισμού είναι προφανές και γνωστό οτι η υπερβολική πρόσληψη λιπαρών συστατικών έχει σοβαρότατες συνέπειες για την υγεία. Η πιο συνηθισμένη είναι η εμφάνιση παχυσαρκίας η οποία οδηγεί σε πάρα πολλές ασθένειες που σχετίζονται κυρίως με το καρδιαγγειακό σύστημα.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ω-6 και trans λιπαρά οξέα

http://usda.gov

http://www.cancer.gov/

http://www.obesity.org/

http://www.diabetes.org/

http://www.americanheart.org/

http://www.healthierus.gov/

http://www.eatright.org/

http ://books .nap .edu /

http ://www .cfsan .fda .gov /%7Edms /transfat .html