slide image slide image slide image slide image slide image slide image slide image slide image slide image

Escherichia coli O157:H7

Η Escherichia coli O157:H7 είναι ένα παθογόνο στέλεχος του βακτηρίου Escherichia coli που εμπλέκεται σε τροφιμογενείς λοιμώξεις. Η παθογένεια του μικροοργανισμού οφείλεται στις τοξίνες που παράγει (τοξίνες Shiga-like). Η λοίμωξη συχνά προκαλεί σοβαρή, οξεία αιμορραγική διάρροια (αν και η μη αιμορραγική διάρροια είναι επίσης δυνατή), και κράμπες στην κοιλιά. Συνήθως εμφανίζεται χαμηλός ή καθόλου πυρετός (37,7 μέχρι 38,3ο C), και η ασθένεια υποχωρεί στις πέντε έως 10 μέρες. Άλλα συμπτώματα είναι η ναυτία και ο εμετός. Σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια και καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τέλος μπορεί να παρατηρηθεί θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα, η οποία εμφανίζεται κυρίως στους ηλικιωμένους, και οφείλεται στην απώλεια των αιμοπεταλίων. Η μετάδοση της Escherichia coli O157:H7 μπορεί να γίνει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης ωμού, μολυσμένου μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος (κυρίως κιμά), το οποίο μολύνεται κατά τη σφαγή και τον τεμαχισμό των μολυσμένων ζώων. Πολύ συχνά η μετάδοση γίνεται μέσω κατανάλωσης μολυσμένου νερού και λαχανικών. Επίσης, έχει βρεθεί σε μη παστεριωμένο γάλα, σε γαλακτοκομικά προϊόντα και σε χυμούς, αλλά και σε μη επεξεργασμένες τροφές και σε αλλαντικά.