slide image slide image slide image slide image slide image slide image slide image slide image slide image

Salmonella spp.

Η σαλμονέλωση είναι η πιο κοινή τροφιμογενής λοίμωξη και οφείλεται σε βακτήρια του γένους Salmonella. Οι πιο κοινοί ορότυποι είναι η Salmonella Enteritidis και Salmonella Typhimurium. Η Salmonella μπορεί να μεταφερθεί μεταξύ ανθρώπων, ζώων (όπως κατοικίδια ζώα) και πτηνών (κυρίως πουλερικών), αλλά πολλές λοιμώξεις οφείλονται στην κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Οι κυριότερες ασθένειες που προκαλούνται από τη Salmonella είναι γαστρεντερίτιδα και τυφοειδής πυρετός (τυφοειδής και παρατυφοειδής πυρετός) στον άνθρωπο. Η λοίμωξη συνήθως εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης τροφών στις οποίες τα βακτήρια βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Την πιο ευπαθή ομάδα αποτελούν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται 12-72 ώρες μετά τη μόλυνση και περιλαμβάνουν πυρετό διάρροια και εμετό με αποτέλεσμα την αφυδάτωση η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου το βακτήριο μπορεί να περάσει από τον εντερικό σωλήνα στο αίμα και από εκεί σε άλλα όργανα προκαλώντας μηνιγγίτιδα, οστεΐτιδα κ.α.. Οι κυριότεροι φορείς της Salmonella είναι τα πουλερικά, τα βοοειδή και τα πρόβατα. Το ωμό κρέας και τα πουλερικά, τα οστρακοειδή, τα αυγά και τα προϊόντα αυγών, το επεξεργασμένο κρέας, το γάλα και τυριά που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα είναι κοινές πηγές αυτού του μικροοργανισμού. Η πιθανότητα επιμόλυνσης των πρώτων υλών και των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων είναι μεγάλη με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά της νόσου να αποδίδονται σε λάθος διαχείριση των τροφίμων.