Όσπρια

Τα όσπρια καταναλώνονται σπάνια στις περισσότερες χώρες, γι'αυτό και συχνά δεν αναφέρονται ξεχωριστά στις αντίστοιχες διατροφικές οδηγίες. Στην Ελλάδα, όμως, το ελαιόλαδο επιτρέπει την παρασκευή γευστικών φαγητών με όσπρια. Τα όσπρια διαθέτουν μερικά από τα υγιεινά χαρακτηριστικά των λαχανικών, παρέχουν πρωτεΐνες σχετικά μέτριας βιολογικής αξίας, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Συνιστάται η κατανάλωση, κατά μέσο όρο, μιας μικρομερίδας ανά ημέρα. Τρεις μικρομερίδες οσπρίων την εβδομάδα μαγειρευμένων σε ελαιόλαδο αντιστοιχούν σε κάτι περισσότερο από μία μερίδα οσπρίων εστιατορίου.