Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι ενώσεις των οποίων η δομή βασίζεται στο συνδυασμό 20 περίπου αμινοξέων διατεταγμένων με πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς. Ο αριθμός και το είδος των αμινοξέων διαφέρει από πρωτεΐνη σε πρωτεΐνη. Υπάρχουν τα αμινοξέα που δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα και αυτά τα οποία μπορούν να παραχθούν απο τον οργανισμό από πλεονάσματα άλλων αμινοξέων και ονομάζονται ημι-απαραίτητα. Τα απαραίτητα αμινοξέα λαμβάνονται μέσω της τροφής και έτσι αποδεικνύεται η μεγάλη σημασία των πρωτεινών για τον οργανισμό.

Οι πρωτείνες βρίσκονται τοσο σε ζωικές όσο και σε φυτικές τροφές. Όσον αφορά τις ζωικής προέλευσης, έχουν μεγαλυτερη ποσότητα και σε πιο ισόρροπη σχέση τα απαραίτητα αμινοξέα και γι’αυτό έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Βιολογικά πλήρης πρωτείνη δεν υπάρχει, αν και το αυγό φαίνεται να είναι η τροφή που καλύπτει τις ποσότητες των απαραίτητων αμινοξεών που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Η έλλειψη πρωτεινών εκτός των άλλων εκδηλώνεται στον οργανισμό και ως έλλειψη ενέργειας καθως οι πρωτείνες προσφέρουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Παρόλ’αυτά, ο οργανισμός προτιμά τους υδατάνθρακες και το λίπος σαν πηγή ενέργειας.

Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την ανάπτυξη και αποκατάσταση ιστών, όπως μύες, όργανα, μαλλιά και νύχια. Μειωμένη ή υπερβολική πρόσληψη έχουν σαν αποτέλεσμα οργανικές διαταρραχές. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 45-53 γραμμάρια πρωτεινών ημερησίως.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι: