Διδάσκοντες:
1)Δημήτριος Σάββας, Καθηγητής
2) Ιωάννης Καραπάνος, Επίκουρος Καθηγητής
Διδάσκοντες Εργαστηρίου: Ανδρέας Ροπόκης, ΕΔΙΠ
Περιγραφή
Αντικείμενο του μαθήματος ‘Γενική Λαχανοκομία’ είναι η εξοικείωση των φοιτητών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο με την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές της παραγωγής κηπευτικών στην ύπαιθρο και υπό κάλυψη, τις τεχνικές της καλλιέργειας κηπευτικών με εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, καθώς και τους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς των κηπευτικών. Έμφαση δίνεται στις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής, την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών, τις απαιτήσεις για πιστοποίηση, καθώς στις απαιτήσεις για βιωσιμότητα και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Λαχανοκομίας.
Μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχή εξέταση του μαθήματος ο φοιτητής θα γνωρίζει ποια καλλιεργούμενα φυτά είναι κηπευτικά, ποιά είναι η διατροφική τους αξία, ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στην ελληνική λαχανοκομία (όσον αφορά εκτάσεις, παραγωγικότητα, εισαγωγές & εξαγωγές, οικονομικότητα καλλιέργειας), ποιες είναι οι σύγχρονες ρτεχνολογίες εγκατάστασης και παραγωγής κηπευτικών (φυτώρια, τεχνικές πρωίμισης, θερμοκήπια, υδροπονική καλλιέργεια) και ποιες μεταχειρίσεις υφίστανται τα κηπευτικά μετά την συγκομιδή τους. Επίσης, ο φοιτητής θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μία τεχνική μελέτη για καλλιέργεια κηπευτικών, να καλλιεργήσει ο ίδιος κάποιο κηπευτικό ως παραγωγός, να παρέχει συμβουλές σε παραγωγούς για την καλλιέργεια κηπευτικών, να εργασθεί σε πιστοποιητικούς οργανισμούς βιολογικών κηπευτικών καθώς και κηπευτικών ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και να απασχοληθεί σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τα κηπευτικά.
Παραδόσεις
Θεωρία
1-ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
3-ΕΝΑΕΡΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
4-ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ
5-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙA ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ
6-ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
8-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
9-ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
10-ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
11-ΛΟΙΠΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ
12-ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΕΙΣ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
Ύλη της Θεωρίας
ΚΕΦ. | Παράγραφοι | Σελίδες Βιβλίου |
1 | 1.1, 1.2.5 – 1.5 | 1-2, 6-24 |
2 | 2.1.1- 2.1.2, 2.2 -2.8 | 27-30, 63-75 |
3 | 3.1- 3.3.1 | 79-104 |
4 | 4.1- 4.5 | 133-166 |
5 | 5.1-5.5.5 | 169-204 |
6 | 6.1-6.2, 6.4-6.6.4, 6.8- 6.9 | 225-240, 278-281 |
7 | 7.1-7.3 | 285-293 |
8 | 8 8.1 – 8.2.2, 8.2.3, 8.2.4.2, 8.2.5 – 8.2.5.3, 8.2.5.6 – 8.2.5.7 | 325-330, 348-349, 351-359, 361-364 |
9 | 9.1-9.5.2, 9.5.4-9.5.6, 9.6.3 -9.6.5 | 379-399, 416-444, 451-456 |
10 | 10.1 – 10.5 | 461-489 |
11 | 11.1- 11.10.1, 11.11-11.12 | 495-524, 531-534 |
12 | 12.1-12.5, 12.7 | 553-583, 607-622 |
13 | 13.1-13.2 | 629-640 |
14 | 14.1 – 14.2, 14.5 | 663-665, 669-699 |
Εργαστήριο
-2-Βλαστικότητα σπόρων λαχανικών
-4-Υποστρώματα σποράς λαχανικών
-7-Αρχές κλαδέματος των λαχανικών
-8-Συστήματα καλλιεργειών εκτός εδάφους
-9-Υποστρώματα καλλιεργειών εκτός εδάφους
Ε-10-Θρεπτικά διαλύματα για καλλιέργειες εκτός εδάφους-2020
Ύλη του Εργαστηρίου
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ | Παράγραφοι | Σελίδες Βιβλίου |
1o – Αναγνώριση λαχανικών- Σπορολόγιο | 2.1.3 | 30-62 |
4o – Υποστρώματα σποράς λαχανικών | 3.3.4 | 112 – 128 |
8o- Συστήματα καλλιεργειών εκτός εδάφους | 7.4 – 7.5 | 293 – 319 |
2o- Βλαστικότητα σπόρων λαχανικών | 8.2.3.2.8 | 342-344 |
3o- Τρόποι και μέσα σποράς | 9.5.3 | 404-416 |
5o- Μεταφύτευση λαχανικών | 9.5.7 – 9.6.2 | 444-451 |
6o – Υδρολίπανση λαχανικών | 11.10.2-11.10.3 | 524-530 |
10o- Θρεπτικά διαλύματα για καλλιέργειες εκτός εδάφους | 11.13 | 534 – 548 |
7o- Αρχές κλαδέματος των λαχανικών | 12.6 – 12.6.4 | 583-595 |
Πηγές Μελέτης
-Προτεινόμενη Βιβλιογραφία :
1. Σάββας, Δ., 2016. Γενική Λαχανοκομία. Εκδόσεις Πεδίο
2. Χα, Ι.Α., Πετρόπουλος, Σ., 2014. Γενική Λαχανοκομία και Υπαίθρια Καλλιέργεια Κηπευτικών. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, Βόλος.
-Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
- European Journal of Horticultural Science
- Scientia Horticulturae
- Journal of Horticultural Science and Biotechnology
- Journal of the American Society for Horticultural Science
- HortScience
Αξιολόγηση Φοιτητών
Ι. Γραπτή τελική εξέταση στη θεωρία του μαθήματος που περιλαμβάνει:
- Τελική εξέταση (γραπτά)
Οι εξετάσεις γίνουνται με ερωτήσεις σύντομης απάντησης
ΙΙ. Η εξέταση στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος διαμορφώνεται από:
- Αναγνώριση ειδών λαχανικών ή/και στοιχείων τους
- Δημιουργία σπορολογίου κηπευτικών
- Τελική γραπτή εξέταση
Περιλαμβάνει:
α) Ερωτήσεις σύντομης απάντησης
β) Δοκιμασία πολλαπλής επιλογής (την πλέον σωστή απάντηση, όλες τις σωστές απαντήσεις μιας ερώτησης, αντιστοιχία λέξεων δύο σειρών, σύντομες απαντήσεις σε ερωτήσεις κλπ (100%)