Διδάσκοντες :

1)Σάββας Δημήτριος , Καθηγητής

2) Καραπάνος Ιωάννης , Επίκουρος Καθηγητής

Περιγραφή

Eισαγωγή. Λεπτομέρειες για.την οικονομική σημασία των κυριότερων ετήσιων, πολυετών λαχανικών που καλλιεργούνται στο ύπαιθρο, και λαχανικών θερμοκηπίου (τομάτα, αγγούρι), προοπτικές για εξαγωγές.
Ταξινόμηση, καταγωγή και εξέλιξη του κάθε λαχανικού.
Βοτανικοί χαρακτήρες.
Φυσιολογία της ανάπτυξης και παραγωγής
Απαιτήσεις σε κλίμα, έδαφος, νερό και θρεπτικά στοιχεία.
Πολλαπλασιασμός.
Τεχνική της καλλιέργειας από σπορά μέχρι συγκομιδή.
Συγκομιδή, διαλογή, τυποποίηση, συσκευασία, μεταφορά, διατήρηση, συνθήκες αποθήκευσης, εμπορία.
Κυριότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες στην Ελλάδα.
Κυριότεροι εχθροί και ασθένειες.

 

Υλη:

Θεωρία:

  • Πολυτετή λαχανικά (αγκινάρα, σπαράγγι)
  • Βολβώδη λαχανικά (κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο)
  • Πατάτα
  • Σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο)
  • Μαρούλι
  • Σολανώδη καρποδοτικά λαχανικά (τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα)
  • Κολοκυνθώδη καρποδοτικά λαχανικά

Εργαστήριο:

Εγγενής και αγενής πολλαπλασιασμός των ακόλουθων λαχανικών:

  • αγκινάρα
  • σπαράγγι
  • κρεμμύδι
  • σκόρδο
  • πράσο
  • τομάτα

Αγενής πολλαπλασιασμός της πατάτας: φυσιολογική ηλικία κονδύλου, λήθαργος κονδύλου, στάδιο φύτευσης πατατόστορου, τεχνικές διακοπής ληθάργου πατατόσπορου, προβλάστηση, μέγεθος και τεμαχισμός πατατόστορου, βάθος φύτευσης

Κλάδεμα και υποστύλωση της υπαίθριας τομάτας

 

Παραδόσεις

 

1-ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ

2-ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ

3-ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

4- ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΛΟΚΥΝΘΩΔΩΝ