Δρ. Χρίστος M. Ολύμπιος

Ομότιμος καθηγητής

 

Δρ. Χρίστος Ολύμπιος , MSc, PhD

Ομότιμος Καθηγητής

Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών

Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα, Ελλάδα

Τηλ: +30 210 529 4521

Ομότιμος Καθηγητής Κηπευτικών Καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Για περίπου 50 χρόνια ο Χρίστος Μ. Ολύμπιος ασχολείται με τα κηπευτικά, ειδικότερα με την έρευνα, την παραγωγή τους στην πράξη, την διδασκαλία τους σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, την συγγραφή επιστημονικών δημοσιεύσεων και τεχνικών οδηγιών, άρθρων σε περιοδικά και εφημερίδες, συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Έχει χρησιμοποιηθεί ως εμπειρογνώμονας σε θέματα κηπευτικών καλλιεργειών  από διεθνείς οργανισμούς, όπως FAO, UNIDO, CIPA (=πλαστικά στη Γεωργία).

Μετά την αποφοίτησή του από την Γεωπονική και Δασολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νίκης, όπου σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ, προσελήφθη το 1966 στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου στον κλάδο της Λαχανοκομίας. Με υποτροφία του Ministry of Overseas Administration της Αγγλίας πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου 1969-1973, στον κλάδο των Κηπευτικών. To 1982 εξελέγη καθηγητής κηπευτικών καλλιεργειών της τότε Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (σημερινού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών), όπου υπηρέτησε μέχρι το 2009. Το 1986 με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright μετέβη ως Επισκέπτης Καθηγητής, στο Colorado State University.

Όλα τα χρόνια της καριέρας του είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, Ινστιτούτα Έρευνας και διεθνείς οργανισμούς και να διδάξει για πολλά χρόνια, εκτός από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (MAICH) και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Υπήρξε επιβλέπων Καθηγητής σε μεγάλο αριθμό προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, και διδακτορικών  φοιτητών. Έχει συνδυάσει τη διδασκαλία με την έρευνα και την εφαρμογή στην πράξη σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας (Αίγυπτο, Ιορδανία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ, Πακιστάν, Μαυρίκιο κ.ά. ως σύμβουλος Κυβερνήσεων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων.

Κατά την πολύχρονη θητεία του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο διατέλεσε πρώτος διευθυντής του εργαστηρίου των Κηπευτικών καλλιεργειών από την Ίδρυση του το 1982 μέχρι το 2009. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αντιπρύτανης του Ιδρύματος.

Υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια, υπεύθυνος διοργάνωσης Εθνικών και Διεθνών Συνεδρίων, πρόεδρος ή μέλος οργανωτικών επιτροπών και υπεύθυνος για την δημοσίευση των πρακτικών των συνεδρίων, καθώς και επιστημονικός υπεύθυνος πολλών Εθνικών και Διεθνών  ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει χρησιμοποιηθεί ως αξιολογητής πολλών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και Εθνικών προγραμμάτων, και κριτής ερευνητικών δημοσιεύσεων σε Διεθνή και Εθνικά επιστημονικά περιοδικά.

Είναι συγγραφέας πέραν των 100 ερευνητικών δημοσιεύσεων σε αναγνωρισμένα Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά, άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, μελέτες και εκθέσεις σε εκδόσεις Διεθνών Οργανισμών, και συγγραφέας τριών βιβλίων αναφοράς και Πανεπιστημιακών Παραδόσεων σε θέματα κηπευτικών καλλιεργειών για χρήση από τους φοιτητές. Τα συγγράμματά του που κυκλοφορούν στο ελεύθερο εμπόριο είναι: 1. Τα βολβώδη Λαχανικά ( Γ΄ Έκδοση  σελ. 235), Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης, 2.Η Τεχνική της Καλλιέργειας των Κηπευτικών στα Θερμοκήπια, (Ε΄ Έκδοση σελ.772), Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης,3.Η Τεχνική της Καλλιέργειας των Υπαίθριων Κηπευτικών(Α’ Έκδοση σελ. 888,2015),Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης.

Είναι μέλος Εθνικών και Διεθνών επιστημονικών οργανώσεων και του έχουν απονεμηθεί Εθνικά και Διεθνή Βραβεία και Διακρίσεις.